Depresia postnatală: cum să o depășești mai ușor și cat de importantă e susținerea celorlalți!

 Multe femei, după ce devin mămici, trec printr-o perioadă stresantă. Schimbările corporale, hormonii, nopțile nedormite și atenția permanentă pe care o cere bebelușul își pun amprenta. Dacă nu ai alături o persoană care să te ajute și să preia o parte din responsabilități, poți cădea ușor pradă depresiei. Deși mulți consideră tabu acest subiect, depresia postnatală există și poate avea consecințe pe termen lung! 

Cum să îi facem față mai ușor? 

În primul rând, să nu ne sfiim să cerem ajutor. Nu e nici o rușine în faptul că nu reușim să ne descurcăm foarte bine la început, rolul de mamă se învață treptat. Să apelezi la partener, mamă, prietenă e normal și chiar recomandat. În timp ce bebelușul e în mâini bune, mami poate să facă o baie prelungită, să savureze în liniște o cafea sau să meargă la o scurtă plimbare la aer. E suficient pentru a-și reîncarcă bateriile. 

Înarmează-te cu răbdare! 

Deși pare dificil, răbdarea este cheia tuturor problemelor. Un bebeluș nu știe să-și manifeste nevoile prin alte metode decât plâns. Sunt stresante situațiile când nu știi ce îl doare sau cum să îl liniștești. Însă fiecare mamă e cea mai bună pentru copilul ei. Fii calmă, iar instinctul îți va spune întotdeauna ce să faci! 

Apelează la sunete albe sau muzică! 

Bebelușilor le-a fost confortabil în burtica mamei, iar odată veniți pe lume trebuie să facă față provocărilor, multitudinii de sunete, lumini și temperaturi! 

Redu luminozitatea în cameră și include sunete albe: aspirator, foen sau le găsești pe YouTube și în aplicații speciale. De cele mai multe ori ele funcționează, întrucât sunetul alb e asociat cu sunetul pe care-l auzea bebelușul in burtică, iar asta calmează instant! Iar un bebeluș liniștit este egal cu o mămică liniștită! 

Totul este trecător, savurează prezentul! 

Timpul trece atât de repede, că în curând vei duce dorul acestor momente. Poate sună banal, însă să știi că peste o perioadă îți vei aduce aminte cu nostalgie de toate clipele mai dificile și plânsete. Copiii cresc foarte repede, trebuie să ne bucurăm de fiecare moment. Caută activități cât mai diverse pe care să le faceți împreună, timpul va trece eficient și veți dezvolta o relație frumoasă! 

Nu uita! Să fii mamă este greu, dar atât de frumos! 

Distribuie:

One comment

Lasă un răspuns