Drumul către dantura impecabilă trece prin cabinetul stomatologului – dr. dentist Alexandra Mircea vorbește despre cele mai importante proceduri stomatologice

Igiena orală nu trebuie respectată doar pentru ca dinții noștri să arate bine; sănătatea cavității bucale se află în strânsă legătură cu sănătatea noastră generală, iar igiena corespunzătoare previne patologiile severe care pot apărea.

Dincolo de igiena orală care trebuie respectată de fiecare în parte, controalele la medicul stomatolog sunt punctul de plecare către o dantură sănătoasă; când patologiile apar, doar medicul dentist poate să le identifice și să apeleze la tratament specific, alături de procedurile stomatologice necesare. Medicul dentist Alexandra Mircea ne vorbește despre categoriile de procedurile stomatologice prin care e nevoie să treci pentru a ajunge la dantura mult visată.

Acțiunile efectuate de medicul specialist în cavitatea bucală sunt proceduri stomatologice, împărțite în mai multe categorii, iar cele trei ramuri principale despre care putem vorbi sunt procedurile de estetică dentară, procedurile de prevenție și procedurile de restaurare. Mai jos, pe larg, ce am aflat.

>>>> Procedurile de estetică dentară – zâmbet frumos

Dantura noastră poate fi privită din două perspective: estetic și funcțional. Latura estetică este îmbunătățită în cabinetul stomatologului cu ajutorul coroanelor, fațetelor dentare, albirii profesionale, obturațiilor din compozit, dar și a aparatelor dentare. Tratamentul cu aparat dentar reprezintă una dintre cele mai des întâlnite și efectuate proceduri stomatologice, pentru că nu schimbă doar fizionomia chipului și estetica dentară, ci îți asigură și o funcționalitate completă, îndreptând dinții și asigurând mușcătura corectă.

 

 avantajele aparatului dentar invisalign

Aparatele dentare se îmbunătățesc constant, iar piața oferă o gamă largă de variante din care poți alege alături de medicul specialist. De la aparatul dentar metalic fix, cea mai ieftină variantă disponibilă pe piață, și până la soluții moderne precum aparatul dentar Invisialign, această procedură îți corectează întreaga dantură și poate fi aplicat indiferent de vârstă. Din ce în ce mai mulți pacienți apelează la soluții moderne precum aparatul dentar invizibil, câteva dintre avantajele aparatului dentar invisalign fiind estetica deosebită (e transparent, deci elegant), dar și faptul că poate fi înlăturat pentru a asigura o igienizare orală corespunzătoare.

Dincolo de aparențe, estetica dentară nu mai reprezintă un lux sau un moft, ci mai cu seamă o necesitate care asigură funcționalitatea completă a danturii tale.

>>>>>> Procedurile de prevenție dentară – zâmbet în lucru

Înainte de stomatologia cosmetică și de procedurile de estetică dentară, procedurile de prevenție sunt menite să prevină apariția afecțiunilor bucale. În această categorie intră detartrajul, fluorizarea dentară, igienizarea și periajul profesional.

Metodele preventive sunt nedureroase și esențiale, asigurând evoluția sănătoasă a danturii; plăcile bacteriene neîndepărtate la timp pot fi înlăturate doar prin periaj profesional, iar cariile pot fi prevenite cu ajutorul fluorizării dentare.

Ca în orice ramură medicală, prevenția e relevantă și mult mai ușor de acceptat decât un tratament complex; pentru a te asigura că nu vei suferi afecțiuni orale grave în viitor, vizitele constante la stomatolog și procedurile de prevenție sunt necesare; acestea sunt proceduri sigure, fără efecte secundare, de cele mai multe ori rapide și accesibile.

>>>>>> Procedurile de restaurare dentară – zâmbet sănătos

Cea mai complexă ramură a procedurilor dentare, restaurarea dinților e necesară când vorbim despre pierderea unui dinte; protetica dentară asigură diagnosticul, schema de tratament, restaurarea și menținerea funcțională și estetică a întregului sistem masticator. Procedurile de restaurare dentare se realizează prin două tipuri de lucrări: fixe (fațete, coroane și punți dentare) și mobile (proteze totale/parțiale, proteze scheletate și proteze pe implanturi).

Prin procedurile de restaurare dentară este refăcută forma, culoarea, morfologia și funcționalitatea dintelui natural. Segmentată în mai multe etape de tratament după caz, restaurarea dentară asigură înlocuirea impecabilă a dintelui / dinților lipsă, atât din considerente estetice, cât și funcționale.

La momentul actual, implantul dentar reprezintă cea mai efectuată operațiune prin care îți poți înlocui dintele lipsă; el poate fi folosit atât individual, cât și ca bază pentru crearea unei punți dentare. Implantul dentar e un tratament minimum invaziv, nedureros, care asigură vindecare rapidă și care poate fi, după caz, realizat într-o singură zi. Când vorbim despre implant dentar preturi, trebuie să știi că implantul dentar e format din 3 componente: implantul propriu-zis, bontul protetic și coroana dentară, costurile fiind diferite în funcție de materialele din care sunt realizate piesele de mai sus. În medie, prețul unui implant dentar complet pornește de la 900 euro și poate ajunge la 3000 euro.

Când vine vorba despre procedurile stomatologice, acestea nu restaurează doar o dantură din punct de vedere estetic și funcțional; procedurile stomatologice umplu goluri care ne macină și ne stopează încrederea în sine. Pandemia cu Coronavirus a schimbat felul în care pacienții privesc vizita la stomatolog – suntem mai deschiși către a ne îmbunătăți zâmbetul pentru ziua când îl vom putea arăta din nou, fără o mască chirurgicală care să îl acopere.

Procedurile dentare estetice și de restaurare rămân cele mai populare, pentru că asigură o dantură impecabilă, atât estetic, cât și funcțional. Cu toate acestea, prevenția e întotdeauna aspectul de care trebuie să ținem cont; o igienă orală corespunzătoare încă din copilărie și controalele regulate trebuie să facă parte din rutinele noastre. Iar educația stomatologică trebuie să pornească din familie – în România lui 2018, 400.000 de copii nu au folosit niciodată o periuță de dinți. Obiceiurile legate de îngrijirea orală nu ne vizează doar dantura, ci mai cu seamă vizează întreaga sănătate, și deși procedurile stomatologice pot repara ce e stricat, cei mai mulți dintre noi ajungem la stomatolog când deja e prea târziu.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *