Fularul la gura: dusman sau prieten?

Se pare ca iarna s-a gandit sa isi arta coltii si prin sudul tarii. Ne echipam si iesim afara la construit oameni de zapada sau la imbulgarit. Cui ii imbracam pe cei mici? Ma credeti cand va spun ca putem supravietui iernii fara fular la gura? Fularul la gura: dusman sau prieten. 

Mamele sunt binecunoscute pentru latura lor hiper protectiva. De cele mai multe ori, ele tind sa ii imboscaneze pe cei mici. Multe straturi de haine, mai rau ca o ceapa umblatoare. Doua caciuli, daca e posibil, manusi si fularul peste gura. Specialistii sustin ca fularul nu este nicidecum o bariera pentru microbi. Din contra! Fularul este prietenul microbilor si bacteriilor.

Fularul la gura: dusman sau prieten?
Fularul la gura: dusman sau prieten?
Fularul la gura: dusman sau prieten?

Frigul este echivalentul super protectiei. Pentru unii, rosul in gat inseamna nas si gura descoperite. Nu este chiar asa!

Fularul creeaza un mediu cald in jurul gurii si in combinatie cu aerul rece de afara va forma un mediu cald si umed, mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si microbilor. Bacteriile care provoaca infectii sunt directionate fix in gatuletul sensibil al celui mic. Pentru ca nu sunt obisnuiti cu fularul peste gura, copiii tind sa respire pe gura in itmp ce il poarta, lucru care ajuta la ”livrarea” microbilor acolo unde nu ni-i dorim deloc. Durerile in gat sunt asociate de cele mai multe ori cu febra suparatoare sau puroi.

Unele mame spun ca nu au vazut ”condensul” pe suprafata fularului. Chiar daca ii vedeti sau nu, vaporii sunt acolo si favorizeaza aparitia microbilor.

Prea multa protectie nu inseamna solutia garantata impotriva racelilor. Copilul trebuie sa ia contact cu aerul cald si aerul rece și sa isi ajute organismul sa dezvolte imunitatea impotriva virozelor respiratorii. Sensibilitatea este data tocmai de hiperprotectia mamelor care nu le dau copiilor apa rece/inghetata pentru a nu face rosu in gat. Rosu in gat nu se face datorita aerului rece ”nefiltrat” de fular si nici de bauturile/ alimentele reci.

Materialul din care este realizat fularul este la fel de important. Materialul tricotat duce la aparitia iritatiilor care favorizeaza raspandirea ciupercilor. Ciupercile sunt microorganisme care se inmultesc rapid si produc infectii fungice.

 

Obisnuiesti sa pui fular copilului tau? Stiai de aceste lucruri?

 

 

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *