Ghidul de cumparaturi pentru un nou nascut
Chiar daca esti la primul bebe sau ai mai trecut printr-o perioada de sarcina ar trebui sa-ti construiesti singura si din timp o lista de cumparaturi pentru noul membru al familiei. Dar trebuie sa fim atente sa nu fie o lista foarte lunga, deoarece copiii cresc foarte repede pana la varsta de 2, 3 ani si riscam sa ramanem cu multe lucruri pe care nu am avut timp sa le folosim. De aceea este bine sa te organizezi din timp.
Pentru mama nu sunt foarte multe lucruri de care are neaparat nevoie. Cele mai importante sunt vata, tampoanele mari si tampoanele pentru sani. Este posibil sa aveti probleme cu aparitia unor crapaturi la nivelul mamelonului, de aceea este bine sa aveti la indemana o crema ajutatoare. Puteti folosi in locul tampoanelor pentru san asa numitele scoici colectoare, acestea sunt niste cupe de plastic cu gauri de aerisire care se pun in sutien si aduna laptele ce curge din sani si lasa pielea sa respire grabind vindecarea ragadelor.
Exista cazuri in care bebelusul nu a putut sa suga din diverse motive si in acest caz aveti nevoie de o pompa de san pentru stimularea lactatiei.
Daca totusi nu puteti alapta este recomandat sa treceti la biberon si este recomandat sa aveti un sterilizator pentru biberoane, in 2-10 minute aveti pana la 6 biberoane sterilizate (majoritatea distrug 99,9% din germenii daunatori). Va recomand sa va cumparati un produs de calitate, gasiti o lista generoasa de sterilizatoare aici pe care le consider de calitate, sper sa va fie de folos.
Sunt foarte multe produse care fac viata mamei mult mai usoara, principalul lucru de care ar trebui sa tineti cont este ca un produs de calitate va ofera un plus de siguranta in detrimentul unui produs de calitate mai slaba.
Produse pentru bebe (consumabile in cea mai mare parte):
Scutece si servetele umede (in medie un nou nascut ar trebui schimbat de 10-12 ori in fiecare zi), este recomandat sa cumperi o cantitate care sa-ti ajunga cateva zile. Aici sunt foarte multe produse de unde puteti alege, este recomandat sa folositi produse de calitate iar daca folositi scutece care se pot folosi de mai multe ori este ideal sa aveti de rezerva si un pachet de scutece de unica folosinta pentru orice eventualitate. Nu cumparati o cantitate foarte mare de la inceput, trebuie verificat cum reactioneaza pielea bebelusului. Puteti lua si cateva scutece de finet, in perioada cand bebelusii sunt agitati daca ii infasati (fara sa-I legati) se simt mult mai confortabil.
Mai este nevoie de o crema, unguent de galbenele, aceasta se foloseste de fiecare data cand schimbati bebelusul, inainte de punerea pampersului, funduletul bebelusului trebuie uns bine cu unguent pentru a evita iritarea Se mai poate folosi pentru evitarea dermatitelor de scutec asa cum mai este denumita iritatia fesierului, si pudra dar acestea nu sunt foarte recomandate pentru ca se imprastie in aer si poate fii inspirata de cei mici.
Sa nu uitam de termometru, recomandat este sa folositi termometre special pentru ureche sau uz rectal, cel din urma fiind cel mai folosit. Tot din gama necesarului medical mai fac parte si: serul fiziologic folosit pentru curatarea ochilor si nasului, betisoarele de ureche cu opritor dar care trebuie depozitate cu grija pentru a nu prinde vreun microb, siropurile medicinale folosite pentru tratarea colicilor sau a febrei si nu in ultimul rand pompa pentru nasuc.
Trebuie de asemenea sa aveti la indemana de la inceput un cantar pentru a monitoriza cresterea in greutate a copilului si o geanta izoterma pentru a depozita mancarea bebelusului. De asemenea si suzete, 2 cred ca sunt suficiente si aici pentru ca mai mult ca sigur una o sa cada din greseala pe jos ☺. Tot la acest capitol aveti nevoie si de un sterilizator si fierbator de apa.
La capitolul imbracaminte nu va hazardati sa cumparati prea multe de la inceput, copiii cresc foarte repede. Plus ca toata lumea care o sa vina in vizita o sa va aduca un body, un costumas. Dar tineti cont ca tot ce ii dati bebelusului sa poarte trebuie sa fie din bumbac si trebuie sa le spalati inainte indicat ar fi cu detergent hipoalergent. Oricum, la capitolul imbracaminte trebuie sa aveti neaparat, body, pantaloni, sosete, salopete, caciulite, indicat sa fie cu capse pentru a le putea manevra usor la imbracat si dezbracat. Sa nu uitam de asemenea de paturicile cu gluga, prosoape si paturica. Daca nasteti iarna trebuie sa aveti si hainute mai groase, pentru iesirile afara.
Referitor la accesoriile necesare bebelusului, aveti nevoie de patut complet echipat (saltea, cel putin 2 lenjerii, paturica, aparatoare pentru pat-huse de protectie si puteti sa luati de asemenea si un sac de dormit pentru a va asigura ca nu se dezveleste), cadita de plastic (poate sa fie si mai mare sa o puteti folosi pana cand puteti muta copilul in cada normal), masuta de schimbat, carucior si scoica, scaun de masina. Nu va grabiti totusi sa luati toate accesoriile, poate aveti un prieten sau o ruda care a avut copii si care este dispus sa imprumute aceste lucruri sau o parte din ele.
Cam astea sunt cele mai importante lucruri de care are nevoie bebelusul la inceputul vietii si de care are nevoie o mama la inceputul acestui drum. Dar aceste lucruri se mai descopera si se mai invata si pas cu pas, probabil impreuna cu cresterea copilului.