Jucării educative pentru dezvoltarea copilului cu vârsta cuprinsă între 0-6 ani

Rolul jucăriilor educative.

Nu exista copil  care să nu îndrăgească jucăriile, iar pentru părinți, cea mai mare bucurie este să-și vadă copilul dezvoltându-și abilitățile vitale. Jucăriile educative amplifica abilitățile gândirii creative, abilitățile lingvistice, gândirea matematică, dezvoltarea socială și emoțională. Jucăriile educative pot spori activități cognitive care contribuie în dezvoltarea rutinei.

  Ce este o jucărie educativă?

Jucăriile educative îi distrează și învață pe copii, dezvoltându-le însușiri și abilități necesare vârstei. Majoritatea jucăriilor educative îi determină să consolideze și să îmbunătățească abilitățile din rutină. Unele jucării educative sunt bazate pe dezvoltarea cognitivă, motricitate fină și grosieră, unele sunt bazate pe lectură, altele pe dezvoltarea gândirii matematice timpurii.  Jucăriile educative sunt pe departe plictisitoare, ele fiind instrumente de învățare și dezvoltare.

   Jucării educative pentru bebeluși.

Bebelușii cu vârsta cuprinsă între 0-3 luni, au nevoie de jucări moi care să contribuie la stimularea simțurilor; simțul tactil, dar și unele stimulente suplimentare care sunt cele oferite de jucăriile moi. Jucăriile ideale sunt cele mai ușor manevrabile. Simțul tactil, văzul, auzul și abilitățile fizice sunt singurele aspecte care trebuie îndeplinite la această vârstă.

Când bebelușul ajunge la vârsta 3-6 luni, are nevoie de jucării mobile cu diferite texturi, culori, forme și sunete care să-i dezvolte simțurile primare. Cele mai indicate jucării pentru aceasta vârstă sunt jucăriile pentru dentiție,  cum ar fi un inel texturat. La fel de indicate ar fi și cărțile cu imagini care să fie și cu coloană sonoră pentru a dezvolta conexiunile dintre văz și auz.

Bebelușii de 9-12 luni au nevoie de jucării pentru susținerea mersului și dezvoltarea vocabularului. Este momentul propice pentru a-i cumpăra cuburi de lemn, bile, jucării de construit și cartonașe pentru dezvoltarea vocabularului.

   Jucării educative pentru copii până in 2 ani.

Pentru copii de 2 ani sunt ideale jucăriile care pot fi folosite în mai multe contexte, așa cum sunt piesele de lego, puzzle-urile, cuburile de construit. Aceste jucării încurajează gândirea critică și logică.

Foarte utile mai sunt și jucăriile cu sunet și cele cu imagini. De asemena, sunt utile și jucăriile pe care copilul le poate împinge sau plimba, sunt jucăriile care stimulează abilitățile motorii grosiere.

    Jucării educative pentru copii de 6 ani.

În această etapă copii au nevoie să-și dezvolte imaginația. Jucăriile pentru această categorie de vârstă sunt destinate dezvoltării fizice, abilităților motrice fine și grosiere. Le putem propune un puzzle amplu, de dimensiuni mari, sau chiar o gazeta matematică pentru încurajarea gândirii logice.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *