Invatarea prin joc este vitala pentru dezvoltarea armonioasa a unui copil. Cei mici trebuie sa aiba mereu suficient timp de joaca, acest lucru fiind util atat pentru a-si canaliza energia, cat si pentru a invata lucruri noi si a descoperi lumea din jur si cine sunt.
Inca de la inceput, mintea copiilor se extinde doar privind in jur, urmand ca pe masura ce inainteaza in varsta sa invete zilnic ceva nou si sa faca progrese notabile. Jucariile educative sunt special concepute pentru a-i ajuta sa dobandeasca abilitati diferite care le vor fi utile in viata.
De ce sunt utile jucariile educative?
Jucariile educative dezvolta capacitatea de rezolvare a problemelor, de rezolvare a conflictelor si il invata pe copil despre modul in care functioneaza cauza si efectul. De asemenea, ii ajuta pe cei mici sa invete sa imparta si sa aiba rabdare, le dezvolta abilitatile motorii fine si coordonarea mana-ochi, le stimuleaza creativitatea si imaginatia. Si, daca te intrebi de la ce varsta poate primi un copil jucarii educative, retine ca se se poate incepe inca de la varsta de o luna.
Jucarii educative pentru perioada 1 – 2 luni
Pana la varsta de un an, copiii au nevoie de jocuri senzoriale care le stimuleaza dezvoltarea simturilor. Pe masura ce creste si se dezvolta coordonarea mana-ochi, parintii pot introduce jucariile care incurajeaza interactiunea. Treptat, se vor putea da micutului si jucariile care ajuta la dezvoltarea abilitatilor de rezolvare a problemelor, care incurajeaza rezolvarea conflictelor sau care ii familiarizeaza cu cauza si efectul.
Jucarii educative recomandate pentru 1 – 12 luni: suzete, zornaitoare, jucarii cu lumini si sunete, cuburi etc.
Jucarii educative pentru perioada 12 – 24 luni
Intre varsta cuprinsa intre 1 si 2 ani, copilul este foarte mobil si are nevoie de jucarii educative care il ajuta sa isi dezvolte echilibrul si coordonarea si, totodata, ii alimenteaza curiozitatea pentru a explora lumea din jur. Cand invata sa mearga, parintii pot incepe sa introduca si jocuri care il familiarizeaza cu cifrele si matematica, cum ar fi numararea pasilor. Sunt utile jucariile tematice care implica animale si sunetele facute de acestea, dar si cele care exerseaza si consolideaza recunoasterea culorilor si a formelor.
Jucarii educative recomandate intre 1 – 2 ani: masini care se imping sau se trag, jucarii si carti tematice, etc.
Jucarii educative pentru copiii cu varsta peste doi ani
Dupa varsta de 2 ani, parintii pot introduce jucariile care promoveaza mai mult miscarea. Acum ei pot fi invatati sa mearga pe tricicleta si sa poarte o casca de protectie pentru a deveni constienti de siguranta lor. De asemenea, acum este perioada ideala pentru a le oferi jucarii care dezvolta abilitatile cognitive si il ajuta sa exerseze alfabetizarea si scrisul. Citirea cartilor cu imagini colorate care au si cateva cuvinte pe fiecare pagine sunt foarte utile.
Jucarii educative recomandate peste 2 ani: triciclete, cosuri de baschet, seturi de bowling, nisip cinetic, sevaletul de desen, carti ilustrate, blocuri de constructie magnetice, etc.