Odata cu venirea lunii martie, primavara isi intra in drepturi si natura renaste la viata. Cel mai cunoscut simbol al primaverii este martisorul. Acel binecunoscut snur alb cu rosu, pe care il daruim sau il primim inca de pe 1 martie, ne anunta ca e timpul sa ne trezim la viata.
De-a lungul timpului, provenienta si istoriile martisorului s-au tot schimbat, pe langa celebrul martisor circuland tot felul de legende.
Cand a aparut martisorul?
Provenienta martisorului este inca incerta. De asemenea, nu este cunoscuta o data exacta cand aparut martisorul. La noi in tara, s-au gasit vestigii asemanatoare martisorului care dateaza de circa 8000 de ani. De atunci, celebul martisor a vestit in fiecare an venirea primaverii.
Cele mai cunoscute mituri despre martisor
Voinicul care a eliberat Soarele
Aceasta legenda ne povesteste cum Soarele a coborat pe Pamant, luand forma unei fete frumoase, pe care a rapit-o un zmeu. Totul s-a schimbat in lume, fiind mereu noapte si intuneric. Un tanar curajos a plecat sa salveze Soarele din mainile zmeului. In locul in care sangele lui s-a scurs pe zapada, a rasarit un ghiocel si primavara a venit. Pentru a ii multumi, lumea a hotarat sa poarte snurul alb cu rosu.
Lupta Primăverii cu Iarna
Acest mit provine din Republica Moldova. Primavara se plimba pe la marginea padurii si a gasit un ghiocel. Ea s-a hotarat sa il ajute sa iasa din zapada, lucru care a infuriat-o pe Iarna. Un viscol s-a starnit, Iarna fiind hotarata sa distruga firavul ghiocel. Primavara a tinut mainile asupra lui, protejandu-l de furia Iernii. S-a intepat la degete si picaturile de sange care i-au curs pe zapada si pe ghicel l-au salvat. De atunci, a aparut martisorul.
In prezent, martisoarele sunt purtate intreaga luna martie. In unele locuri din Romania, de 1 martie fetele ofera martisoare baietilor si de 8 martie baietii ofera fetelor.
Voi v-ati pregatit martisoarele?
O primavara frumoasa!