Cu siguranță s-a întâmplat cel puțin o dată ca drumul tău să se intersecteze cu o persoană care simte nevoia de validare constantă, să i se aducă o recunoaștere pentru tot ceea ce face iar oamenii să le laude. Mai ales o dată ce s-au popularizat rețelele de socializare, acest concept de validare a ajuns în prim plan.
În momentul în care postezi ceva pe rețelele de socializare se declanșează în interiorul tău dorința de a fi apreciat și plăcut. Însă, acest lucru nu este valabil în cazul tuturor. Rețelele de socializare ,,trăiesc” din nesiguranța utilizatorilor lor. Însă, există o diferență între a postezi o dată și să te bucuri de aprecierile oferite de prieteni și a posta de cel puțin trei ori pe zi pentru ca nevoia de validare să fie hrănită constant.
De ce această validare constantă poate să fie considerată nesănătoasă? Și, până la urmă ce face diferența dintre un obicei sănătos și unul care poate să sugereze că ai o problemă?
De ce simt oamenii nevoia de validare constantă?
Există o varietate de motive pentru care oamenii tânjesc după această validare iar printre acestea se numără stima de sine scăzută sau, în cazuri extreme, tulburări de personalitate. Validarea nu este chiar ceva rău deoarece încă de când suntem copii ne bazăm pe validarea adulților pentru a învăța comportamente adecvate. Practic trebuie să existe capacitatea de a primi instrucțiuni și critici constructive din exterior. Însă, devine o problemă în momentul în care validarea devine un întreg scop în viață.
Cum poate complica lucrurile validarea?
Și totuși, dacă nevoia de validare face parte din viața de zi cu zi, de ce unii oamenii au nevoie mai mult de astfel de aprecieri din partea celorlalți? Sentimentul de apartenență este o nevoie care produce un efect relaxant iar acceptarea semenilor este o recunoaștere a valorilor personale, a micilor succese de care te bucuri în fiecare zi.
Oamenii care oferă un feedback confirmă sau infirmă faptul că ceea ce experimentează o persoană la un moment dat în viață este normal iar gândurile și emoțiile sunt înțelese de oamenii din jurul tău. Experiențele personale nu trebuie să fie neapărat similare cu ale celor din jur dar prin validarea lor îți poți da seama dacă aceste experiențe sunt înțelese sau nu.
Validarea poate să ajute la construirea unei identități, să construiești relații, să le arăți persoanelor din jur că ești importantă și te ajută să perseverezi.
Dar, atunci când o persoană nu primește validarea de care are nevoie, acesta poate să fie chiar mai rău decât un abuz emoțional. Atunci când o persoană se confruntă cu lipsa de validare, sentimentele pe care le poate experimenta sunt foarte dureroase. În același timp, căutarea validării prin indiferent orice metodă, este definit ca o căutare constantă de atenție. Acest lucru poate să fie observat mai ales pe rețelele de socializare unde, o astfel de persoană poate să posteze chiar și de mai multe ori pe zi, numai pentru a atrage atenția asupra propriei persoane.
Ce înseamnă ca o persoană să fie dependentă de validare?
Nevoia de validare poate să treacă foarte ușor dintr-o extremă în alta și să se transforme într-o dependență. Persoanele care au o dependență pentru a le fi aprobate în mod constant experiențele de zi cu zi prin care trec, se confruntă de fapt, cu o afecțiune de sănătate comportamentală. Aceasta se rezumă la a avea nevoie frecvent de aprobarea celor din jur și de evitarea cu orice preț a respingerii și izolării.
În special singurătatea și nesiguranța pot să împingă o persoană înspre a căuta validarea în diverse forme, așa cum ar fi postarea constantă pe rețelele de socializare. Desigur, să postezi poze din concediu sau că ai sărbătorit o zi de naștere în familie este perfect normal, toți facem postări pe rețelele de socializare. Dar atunci când postezi de dimineața până seara absolut tot ceea ce faci de-a lungul zilei, cauți validare și ai nevoie de astfel de confirmări constant poate fi o problemă.
Singurătatea poate genera dorința de atenție, chiar și la cei care de obicei nu caută atenție. De exemplu, este normal să te simți uneori nesigur în relația ta. Totuși, dacă simți că tu și partenerul tău sunteți epuizați de nevoia ta constantă de reasigurare și viața ta de zi cu zi este afectată, este posibil să suferi de TOC în relație.
Căutarea constantă a validării poate escalada și poate începe să influențeze deciziile tale zilnice. Poți ajunge să îți focalizezi obiectivul doar pe a satisface oamenii din jurul tău, chiar dacă acest lucru contravine valorilor și sentimentelor tale interne.
Ce poți face pentru a combate nevoia de validare?
Primul pas pentru a combate nevoia de validare este aceea de a înțelege ce tip de validare cauți. Vrei să fii recunoscută pe rețelele de socializare? Consideri că este interesant să faci parte dintr-un grup de oameni unde succesele tale sunt recunoscute? Dorești să fii percepută ca o mamă, soție, profesionistă bună? Recunoscând ce tip de validare dorești să obții din partea oamenilor este mai ușor să întrerupi acest ciclu nociv și să începi să lucrezi la validarea internă.
Iată și câțiva pași care să te ajute să îți dezvolți validarea internă: ia o pauză de la rețelele de socializare, observă cu atenție comportamentul tău și nu cere validare.
Caută zilnic să îmbunătățești ceva. Chiar dacă este vorba doar despre niște pași mici pe care îi faci în acest sens, tot este o victorie obținută pe parcursul zilei. În loc să încerci să întrebi oamenii din jurul tău ce părere au despre anumite lucruri, caută să obții răspunsurile necesare de la tine însăți. De asemenea, încearcă să reziști tentației de a vedea dacă ai avut dreptate și să încerci să îți validezi decizia online. Nu vei face decât să prelungești starea din care dorești să ieși.
Pericolul validării apare mai ales atunci când începi să trăiești doar pentru a fi pe placul oamenilor din jurul tău și să îți construiești o viață în care validarea își spune cuvântul de fiecare dată. Atunci când cauți validare în mod constant practic te privezi de la a-ți trăi viața după cum dorești. În plus, te simți mult mai stresată, anxietatea și depresia făcându-și loc în viața ta atunci când vezi că lucrurile nu sunt chiar aprobate de cei din jurul tău.