Burnout – sfaturi utile pentru a combate boala secolului XXI

Trăim într-o lume în care totul se desfășoară cu o viteză amețitoare iar adeseori ne trezim copleșiți de o mulțime de responsabilități care pun presiune asupra noastră. Fie că este vorba despre succesele de pe plan profesional sau despre cele pe plan personal, această presiune poate să fie copleșitoare. În aceste momente de suprasolicitare, există un pericol latent care urmărește din umbră – burnout.

Imaginează-ți o torță care arde intens făcând lumină prin întuneric. Dar această torță nu poate să ardă la nesfârșit. Cu timpul, flacăra devine mai mică, până când combustibilul se epuizează complet iar în cele din urmă, nu mai rămâne decât cenușa. Așa se întâmplă și cu noi, atunci când suntem presați la maxim, când munca și responsabilitățile pe care le avem de făcut ne consumă energia. Simți că arzi la ambele capete iar cenușa care rămâne este un semn al unei stări profunde de epuizare, burnout.

Dacă ai constatat că în ultima vreme te simți din ce în ce mai epuizată, că nu mai reușești să faci față cu succes sarcinilor de zi cu zi, atunci, probabil că este timpul să te oprești din această goană și să iei măsuri. O viață mai echilibrată și mai împlinită începe atunci când ai mai multă grijă de tine însăți.

Ce înseamnă burnout și cum știi dacă îl ai și tu?

Burnout-ul este o stare de epuizare fizică, mentală și emoțională cauzată de stresul cronic și de suprasolicitare. Această stare poate să fie rezultatul muncii intense, a presiunilor de la locul de muncă, a lipsei de echilibru în viața personală, lipsa de sprijin a celor care te înconjoară. Simptomele burnout-ului pot include oboseală persistentă, lipsa motivației și interesului față de muncă, iritabilitate crescută, dificultăți de concentrare și insomnie. În plus, burnout-ul poate avea un impact semnificativ asupra sănătății fizice contribuind la apariția unor probleme precum dureri de cap, tulburări digestive și slăbirea sistemului imunitar.

Pentru a identifica și gestiona burnout-ul este recomandat să acorzi atenție la semnele care ar putea să te avertizeze că ceva nu este în regulă, așa cum este oboseala resimțită în permanență sau lipsa satisfacției față de muncă. În afară de acest lucru este bine să iei o serie de măsuri care să te ajute să gestionezi mai eficient această situație.

1. Stabilește limite sănătoase între viața profesională și cea personală

Pentru o gestionare eficientă a stărilor de depresie și anxietate cauzate de multitudinea sarcinilor de care trebuie să te ocupi în fiecare zi, este bine să setezi bariere care să te ajute să faci o distincție între cele două planuri. Dacă, de exemplu, lucrezi de acasă, o idee bună este să separi spațiul de lucru de cel în care te relaxezi. De asemenea, în pauzele pe care le iei în diverse momente atunci când lucrezi, este recomandat să nu le folosești pentru a-ți petrece timpul tot cu nasul în ecranul calculatorului. Evită să stai peste program chiar dacă ți se pare că ai mai putea lucra măcar jumătate de oră pentru a avea un start mai în forță a doua zi.

2. Urmează o dietă sănătoasă pentru a combate simptomele de burnout

Unul dintre factorii declanșatori ai simptomelor de burnout este chiar alimentația pe care o ai în fiecare zi. Dacă ai o alimentație bogată în carbohidrați și zahăr, acestea pot duce cu ușurință la apariția stărilor de oboseală și anxietate. Tocmai de aceea este recomandat ca printre primele schimbări pe care le faci este să adopți o dietă echilibrată.

Dacă nu știi de unde ai putea să începi pentru a schimba ceva la stilul tău de viață, atunci poți să te consulți cu un nutriționist care te va ajuta să ai un plan alimentar potrivit pentru tine.

3. Nu subestima puterea suplimentelor alimentare

Suplimentele alimentare au fost concepute pentru a completa necesarul de vitamine și minerale de care are nevoie corpul tău în fiecare zi. Suplimentele alimentare joacă un rol important în prevenirea simptomelor care duc la burnout și îmbunătățesc sistemul imunitar.

Desigur, suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască mesele importante ale zilei și trebuie administrate în concordanță cu carențele pe care le ai. Informează-te ce tipuri de suplimente alimentare poți să iei pentru a putea gestiona mai bine stresul și lipsa de energie.

4. Fă mișcare în fiecare zi

Atunci când faci mișcare în fiecare zi, se eliberează endorfine care contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, a somnului și a nivelului de concentrare. Mai ales dacă lucrezi de acasă, este foarte important să incluzi mișcarea în programul tău din fiecare zi. Dacă nu este posibil, măcar de câteva ori pe săptămână și mai ales în weekend, profită de timpul liber pentru a face măcar o plimbare.

De asemenea, practică un sport. Acest obicei este unul foarte sănătos și te va ajuta să reduci considerabil stresul, anxietatea și să te bucuri mai mult de fiecare zi.

5. Acordă timp pentru pasiunile tale

Atunci când te simți epuizată fizic și psihic, a avea un hobby ajunge să se clasese pe ultimul loc pe lista ta de priorități. De asemenea, lipsa timpului pentru a intreprinde activități care ție, în mod obișnuit îți produc plăcere, cauzează și un sentiment de vinovăție. Încearcă să aloci timp și pentru pasiunile tale iar dacă simți că acestea nu ți se potrivesc atunci descoperă altele noi, care să fie interesante și să îți producă plăcere să le faci.

Hobby-urile te ajută să te deconectezi de la tot, să îți canalizezi energia către o activitate care te poate ajuta să uiți de grijile pe care le ai la locul de muncă sau pe plan profesional.

Burnout-ul poate să fie o provocare semnificativă dar cu conștientizare și cu eforturi diligente pentru auto-îngrijire poți depăși această stare și să revii la o stare de echilibru și bunăstare. În cele din urmă, trebuie să îți amintești că nu ești singură și că poți căuta sprijin profesionist mai ales dacă simți că această stare nu poți să o depășești fără să ai parte de susținere. Alocând timp pentru tine și făcând mici pași spre a-ți îmbunătăți stilul de viață, vei constata la un moment dat că ești mai sănătoasă și mai fericită.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *