Obezitatea și supraponderabilitatea sunt două probleme cu potențiale consecințe grave asupra sănătății, ce afectează un număr din ce în ce mai mare de persoane. Mai multe informații despre acest subiect, precum și despre cauzele obezității și supraponderabilității vei descoperi în rândurile de mai jos.
Care este diferența dintre obezitate și supraponderabilitatea?
Obezitatea și supraponderabilitatea sunt termeni folosiți pentru a descrie acumularea anormală sau excesivă de grăsime corporală, însă se diferențiază prin gradul de acumulare a acestei grăsimi.
Pentru a măsura obezitatea și supraponderabilitatea, cel mai frecvent se utilizează indicele de masă corporală sau IMC pe scurt. Poți afla de pe Dr.Max ce este indicele de masă corporală și cum se calculează acesta. Ceea ce îți spune este că o persoană este considerată supraponderală dacă IMC-ul se situează între 25 și 29,9, iar obezitatea este definită printr-un IMC de 30 sau mai mare.[2]
Cauzele obezității și supraponderabilității
Cauzele obezității și supraponderabilității pot fi multiple și complexe, implicând factori genetici și hormonali, stilul de viață sedentar și alimentația nesănătoasă, pentru a menționa doar câțiva.
Unele persoane pot avea o greutate corporală mai mare din cauza moștenirii genetice. De asemenea, anumite dezechilibre hormonale, cum ar fi sindromul Cushing sau hipotiroidismul, pot contribui la dezvoltarea obezității și supraponderabilității.
Lipsa activităților fizice și petrecerea unui timp îndelungat în fața televizorului sau a computerului favorizează acumularea de kilograme în plus. Un stil de viață sedentar poate reduce arderea caloriilor și poate duce la creșterea în greutate. Același lucru se poate spune și despre consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi, zaharuri și sare, precum și consumul insuficient de fructe, legume și cereale integrale.
Stresul, anxietatea sau depresia pot determina o persoană să mănânce mai mult sau să aleagă alimente nesănătoase. Alți factori care pot favoriza depășirea unei greutăți sănătoase sunt înaintarea în vârstă, sarcina, lipsa sau slaba calitate a somnului și renunțarea la fumat.1][2]
Impactul obezității și supraponderabilității asupra sănătății
Impactul obezității și supraponderabilității asupra sănătății este semnificativ. Printre cele mai importante probleme de sănătate asociate acestora se numără bolile cardiovasculare, diabetul, unele tipuri de cancer și problemele de sănătate mintală.
Obezitatea și supraponderabilitatea cresc, de exemplu, riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Excesul de grăsime din organism determină creșterea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge, favorizând formarea de plăci de aterom. Acestea pot obstrucționa arterele și duce la apariția hipertensiunii arteriale, care la rândul ei este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare.[1]
Obezitatea contribuie și la dezvoltarea diabetului de tip 2. Excesul de grăsime în organism interferează cu funcționarea normală a insulinei, hormonul responsabil cu reglarea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru duce la rezistență la insulină și la creșterea nivelului de glucoză din sânge.
Ea mai este considerată și un factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul uterin, cervical, ovarian, mamar, rectal, esofagian și pancreatic, precum și pentru cancerul de colon, de ficat, de rinichi ori de vezică biliară. Boala ficatului gras sau osteoartrita reprezintă și ele posibile complicații ale obezității.[1]
Pe lângă sănătatea fizică, obezitatea și supraponderabilitatea pot avea un impact semnificativ și asupra sănătății psihice a unei persoane, putând duce la apariția depresiei, anxietății, stimei de sine scăzute și izolării sociale.[1][2] Toate acestea vor afecta și calitatea generală a vieții unei persoane.
Obezitatea și supraponderabilitatea pot avea cauze multiple și variate. Indiferent care sunt acestea, impactul lor asupra sănătății fizice și psihice a unei persoane nu poate fi în niciun caz neglijat. De aceea, este important să se ia măsuri din timp pentru prevenirea ori, după caz, tratarea lor. Există multiple soluții în acest sens, de la adoptarea unei diete sănătoase și a unui stil de viață mai activ până la diverse proceduri sau operații.[1] Un specialist te poate ajuta să identifici soluția potrivită pentru tine.
Bibliografie:
- „Obesity”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/symptoms-causes/syc-20375742. Accessed 6 Oct. 2023.
- „Obesity and Overweight”, World Health Organization, 9 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight. Accessed 6 Oct. 2023.