Pisica in apartament – pro si contra

Pisica in apartament – pro si contra

Sa iei o pisica pentru apartament este un angajament pe termen lung. Atunci cand vine vorba de a tine o pisica in apartament, avantajele si dezavantajele tin si de stilul tau de viata, de personalitatea ta, precum si de rasa pe care o alegi. Daca nu esti hotarata si vrei sa afli cum sa procedezi, iti vom prezenta cateva idei pro si contra ideii de a avea o pisica in apartament.

Pisica in apartament – pro si contra
Pisica in apartament – pro si contra

Pisica in apartament – pro

Companie

Daca locuiesti singura, aceasta singuratate s-ar putea sa te copleseasca. Chiar daca televizorul iti ocupa o parte din timp, totusi vei simti nevoia de a avea companie uneori. O pisica este o modalitate sigura de a crea o relatie sincera si autentica. Pisicile sunt renumite pentru caldura si dragalasenia pe care o ofera. In zilele reci, pisica se va cuibari langa tine si iti va tine de cald. Te va astepta cand vii de la lucru si iti va aduce companie, bucurie si iubire.

Nu ai nevoie de spatiu mare

Spatiul nu este unul dintre lucrurile pentru care trebuie sa te ingrijorezi atunci cand vrei sa tii o pisica in apartament. De fapt, pisica va fi tentata sa incerce toate inaltimile din apartament, mai degraba decat sa il masoare in lungime. Pisicile adora sa se catere, nu sa alerge.

Intretinere scazuta

In comparatie cu cainii, pisicile sunt animale auto-suficiente. Se spala si se ingrijesc singure, utilizeaza litiera si nu e deranjata de soneria de la usa sau telefon. Poti lasa pisica nesupravegheata intr-un spatiu mic, precum apartamentul, pe durata zilei de lucru, fara sa iti faci griji ca trebuie dusa afara.

Pisica in apartament – contra

Zgarieturi distructive

Daca nu iti antrenezi pisica sa zgarie anumite zone, te poti gasi in situatia de a vedea mobila distrusa de zgarieturile pisicii. Unele pisici zgarie mobila, peretii si chiar hainele.

Zgarieturi dureroase

Pisicile cu gheara intacte pot lasa zgarieturi de-a dreptul dureroase. Uneori impung sau zgarie oamenii neintentionat, precum in momentele cand sar din brate pe o alta suprafata. Insa uneori, pisicile zgarie de teama sau ne nervi. In cazul in care te zgarie o pisica, trebuie sa cureti bine zgarietura, altfel se poate infecta.

Mirosul litierei

Curatarea litierei este o corvoada. Chiar daca ai o litiera care se curata automat, sau una acoperita, pentru a ajuta la reducerea mirosurilor, mirosul intepator exista. Iar daca pisica dezvolta probleme de comportament sau decide ca nu ii place litiera, ar putea sa-si faca nevoile si in afara litierei. Urina de pisica se elimina greu din suprafete.

Comportament de pradator

Comportamentul natural de pradator al pisicilor poate fi atat un aspect pozitiv, cat si unul negativ. Daca pisica iti fereste apartamentul de soareci, este un punct pozitiv. Insa daca urla in noapte sa o lasi afara si aduce in apartament pasari moarte, rozatoare si alte prazi, trebuie sa o dezobisnuiesti sau sa ii ingradesti acest comportament.

Cicluri frecvente de imperechere

Dupa instalarea pubertatii, care este pe la varsta de 6 luni, o pisica femela intra in faza de imperechere de mai multe ori pe an, daca nu este sterilizata. In aceasta perioada, poate deveni fie extrem de afectiva, fie agresiva. In aceasta perioada ar putea avea comportamente precum vocalizari tari si pulverizari de urina. Iar daca se imperecheaza cu un motan necastrat in timpul acestor cicluri, s-ar putea sa ai o multime de pisicute.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *