Piata muncii este intr-o continua metamorfoza si este cert faptul ca angajatorii nu mai cauta aceeasi tipologie de candidat model, precum in urma cu 20-30 de ani. Angajatul modern trebuie sa fie flexibil, trebuie sa fie in pas cu tehnologia si trebuie sa fie de incredere.
Daca esti un potential candidat model, atunci cand cauti joburi si te pregatesti pentru interviu trebuie sa te asiguri ca respecti o serie de reguli care iti cresc sansa de angajare.
Ce sa faci la interviu si inainte de acesta pentru a fi un candidat model?
In primul rand, trebuie sa dai dovada de motivatie. Arata-i angajatorului ca esti pasionat de domeniul in care vrei sa lucrezi si ca poti invata foarte multe. Incearca sa te informezi cat mai mult in legatura cu proiectele pe care le are compania.
Atunci cand aplici pentru un job gaseste-ti doar 1-2 directii de cariera pe care doresti sa le urmezi, in care sa te specializezi. Nu este bine sa aplici pentru zeci de tipuri de locuri de munca.
Incearca sa gandesti cat mai mult in afara zonei de confort si sa scapi de stereopiturile cu care te-ai obisnuit la experientele de munca anterioare. Atunci cand cauta un nou angajat, firmele doresc un om care se poate descurca singur si poate sa analizeze orice situatie din mai multe puncte de vedere.
Inainte de interviu pregateste-te cat mai bine. Asigura-te ca ai o tinuta ingrijita, propune-ti sa nu vorbesti foarte mult de partea financiara, chiar daca este foarte importanta si focuseaza-ti atentia asupra partii profesionale. Pretentiile salariale trebuie sa fie realiste si sa se muleze pe asteptarile potentialilor angajatori.
Ce sa nu faci la interviu si inainte de aceasta pentru a avea sansa unei angajari?
Cei care doresc sa se bucure de oportunitatea unei angajari intr-o companie pe care o apreciaza, trebuie sa spuna si nu unor obisnuinte si rutine pe care majoritatea candidatilor le fac.
In primul rand, nu incerca sa te comporti la interviu altcumva decat o faci in realitate. Cu siguranta, adevarata ta personalitate isi va face simtita prezenta dupa angajare iar aceasta s-ar putea sa nu fie tocmai pe placul angajatorului. Cel mai bine este sa te comporti natural.
Evita sa lipsesti de la interviu, chiar daca ai gasit si alte oportunitati si evita sa aplici pentru joburi care nu ti se potrivesc. De asemenea, nu merge la interviu nepregatit. Inainte de orice experienta de acest fel este bine sa cauti cat mai multe informatii despre firma la care urmeaza sa te angajezi. Cu siguranta, recruiterul va fi incantat daca va vedea ca ai habar despre proiectele pe care le desfasoara si despre domeniu, in general.
De asemenea, trebuie sa eviti sa raspunzi mecanic la cele mai comune intrebari de la un interviu. Este bine sa pregatesti raspunsurile de acasa, insa incearca sa le oferi cat mai natural si sa le adaptezi la situatia momentului. Angajatorii, sau cel putin majoritatea lor, nu isi doresc un robotel care sa execute lucruri fara sa gandeasca, ci un angajat care sa analizeze diversele taskuri si sa gaseasca cele mai bune solutii. Raspunsurile naturale pot fi un important indiciu in acest sens.