Audit financiar contabil – ce este si ce beneficii aduce firmei tale

Auditul financiar contabil reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte ale mediului de afaceri. Daca in trecut acesta era doar o obligatie fata de terti, in prezent, poate fi numit o necesitate pentru orice companie, indiferent de dimensiunea sau vechimea acesteia.

Astfel, auditul financiar contabil nu mai reprezinta doar o modalitate de verificare si gestionare, ci un criteriu de luare a unor decizii corecte pe baza carora functioneaza intreg departamentul de management.

Asadar, astazi vom stabili cateva aspecte esentiale despre audit : ce este si ce beneficii aduce firmei tale.

Ce este un audit financiar contabil

Auditul financiar contabil reprezinta examinarea in mod profesionist a unor informatii si implicit, generarea unor opinii independente, raportate la o serie de criterii de calitate. Acesta poate fi realizat doar de catre un expert contabil, cu scopul de a furniza opinii cu privire la situatia financiara si la performantele obtinute de firma.

Orice firma de contabilitate ce dispune de un contabil membru al Camerei Auditorilor Financiar din Romania poate realiza activitati de audit financiar si are ca scop urmatoarele obiective:

  • Identificarea eventualelor fraude;
  • Verificarea respectarii legislatiei;
  • Generarea unor solutii pentru atingerea scopului afacerii;
  • Evaluarea solvabilitatii firmei;

In alta ordine de idei, auditul financiar contabil poate fi atat intern, cat si extern.

Auditul contabil intern, asa cum ii spune si numele, reprezinta controlul realizat intern, avand ca principal obiectiv eliminarea sau evitarea riscurilor la care este expusa o firma, prin actiunile propriei functionari.

Auditul contabil extern se imparte in alte doua categorii: statuar si contractual. Acesta are ca principal obiectiv procedurile prin care se realizeaza contabilitatea firmei, contabilizarea cheltuielilor sociale, respectarea reglementarilor legale, dar si situatia fiscala si operatiunile de schimb financiar.

Beneficiile unui audit financiar contabil

Procesul de dezvoltare a unei firme poate fi realizat cu succes doar atunci cand intreaga strategie este bazata pe o contabilizare exacta. Astfel, pentru luarea celor mai bune decizii ai nevoie, in mod cert, de informatii corecte, verificate si actualizate.

Iata care sunt beneficiile unui audit financiar contabil:

  • Corectitudinea situatiilor financiare va fi verificata permanent (bilant, situatii financiare consolidate, cont de profit);
  • Vor fi descoperite greselile contabile sau fraudele comise si astfel, vei putea evita crearea unor situatii nefavorabile atat pentru tine, cat si pentru firma pe care o conduci;
  • Vei beneficia de interpretare si analiza exacta a rezultatelor obtinute de compania ta;
  • Vei beneficia de o verificarea profesionista in urma careia vei afla daca firma ta respecta legislatia fiscala si normele contabile aflate in vigoare

Si nu in utlimul rand, furnizarea unor informatii si rezultate clare, transparente si actualizate care te vor ghida spre alegerea celor mai potrivite decizii viitoare. Practic, acesta este scopul final al auditului financiar contabil.

Apeleaza cu incredere la un expert contabil, solicita-i serviciul de audit financiar contabil si administreaza-ti firma intr-un mod corect si performant! Un parteneriat cu o firma de contabilitate formata dintr-o echipa de profesionisti are intotdeauna ca rezultat o reusita!

 

Distribuie:

Lasă un răspuns