
Schimbarea scutecului este una dintre acele sarcini pe care le vei îndeplini de mai multe ori pe zi încă din prima zi de viață a bebelușului tău și până când acesta va învăța să folosească olița. Deși pare un lucru simplu și rapid de făcut, nu decurge întotdeauna atât de ușor pe cât te-ai fi așteptat și este firesc, mai ales la început, să faci anumite greșeli. Mai jos vei descoperi o listă cu câteva dintre cele mai frecvente greșeli pe care ar trebui să le eviți.
Greșeala #1: Nu te asiguri că ai la îndemână tot ce este necesar
Primul lucru pe care trebuie să-l faci când observi că bebe are nevoie de un scutec nou este să te asiguri că ai tot ce este necesar la îndemână: șervețele umede (sau apă și săpun), un scutec curat, orice cremă sau unguent special folosești și eventual și un schimb de haine.
Oricât de mic ar fi bebelușul tău, nu este indicat să-l lași nesupravegheat pe masa de înfășat sau pe pat în timp ce mergi să iei lucrurile pe care descoperi că le-ai uitat. Se poate mișca și cădea. Este mai bine să ai un colț special amenajat pentru schimbarea scutecului ori cel puțin un coșuleț în care să păstrezi toate produsele de care ai nevoie și pe care îl poți muta dintr-o cameră în alta fără probleme.
Greșeala #2: Folosești scutecele nepotrivite
Pentru a preveni scurgerile, iritațiile și disconfortul bebelușului, este important să alegi un scutec de dimensiune potrivită. Verifică ghidul de mărimi al producătorului pentru a asigura o potrivire corespunzătoare cu greutatea și vârsta copilului tău. De asemenea, alege scutece de calitate superioară, care au o capacitate de absorbție foarte bună și sunt fabricate din materiale prietenoase cu pielea bebelușului. Produsele de la Pampers, de exemplu, se numără printre preferatele multor părinți.
Greșeala #3: Îl schimbi prea rar
Este important să înveți să recunoști semnele prin care bebe îți dă de înțeles că are nevoie de un scaun curat pentru a te putea asigura pielea sensibilă a acestuia este tot timpul curată și uscată. Frecvența schimbării scutecului poate varia în funcție de vârsta bebelușului. La nou-născuți, de exemplu, este nevoie să faci acest lucru mai des, aproximativ la fiecare 2-3 ore, însă, pe măsură ce copilul crește, frecvența schimbării scutecului poate fi redusă.
De regulă, este indicat să îl schimbi după fiecare scaun. În rest, depinde de bebeluș, de cât de sensibilă este pielea acestuia și dacă folosești sau nu scutecele potrivite. Ghidează-te după semnalele pe care ți le transmite cel mic (mirosul neplăcut și agitația se numără printre cele mai evidente indicii că este timpul pentru o schimbare de scutec), dar nu uita să verifici și tu din când în când scutecul. Unele scutece vin și cu un indicator de umiditate, care își schimbă culoarea pe măsură ce scutecul se umple.
Greșeala #4: Nu cureți corect bebelușul
Curățarea insuficientă sau incorectă a zonei scutecului este o greșeală comună pe care o fac părinții în timpul schimbării scutecelor bebelușului. Pentru a evita iritațiile și infecțiile pielii sensibile a bebelușului, este important să îndepărtezi orice urmă de murdărie, fie cu șervețele umede, fie cu apă și săpun. De asemenea, asigură-te că faci asta în mod corect: în cazul băieților, se va șterge dinspre penis spre anus, iar în cazul fetițelor – dinspre vulvă spre anus. Acest lucru ajută la prevenirea răspândirii bacteriilor și a infecțiilor.
Este firesc să faci unele greșeli când vine vorba de îngrijirea bebelușului tău, în special dacă este pentru prima dată când treci prin această experiență. În timp, pe măsură ce vei căpăta tot mai multă experiență, schimbarea scutecului va deveni tot mai ușoară, dar, între timp, sperăm că informațiile din acest articol se vor dovedi utile și te vor ajuta să eviți unele dintre cele mai frecvente greșeli pe care mulți proaspeți părinți le fac.