
Imagineaza-ti ca scapi de amorteala si durerea suparatoare pe care ti le cauzeaza sindromul de tunel carpian. Cum sa tratezi aceasta afectiune fara interventie chirurgicala este unul dintre cele mai cautate subiecte pe internet.
In randurile ce urmeaza, iti vom arata ce tratamente functioneaza cel mai bine. Inainte, insa, trebuie sa stii ca singurul tratament care te va ajuta sa scapi definitiv de sindromul de tunel carpian este operatia. Cu toate acestea, daca boala este in stadiu incipient, o poti tine sub control prin tratament conservator.
Ce este sindromul de tunel carpian?
Specialistii de la Bestetic.ro spun ca afectiunea pe care o numim sindromul de tunel carpian este un tip de neuropatie de compresie, ceea ce inseamna ca exista o problema cu un nerv important din mana, mai exact cu nervul median.
Aceasta neuropatie specifica apare atunci cand tendoanele din tunelul carpian aflat in incheietura mainii se inflameaza. Aceasta inflamatie comprima nervul median. Si acesta este motivul pentru care ai toate simptomele sindromului de tunel carpian. Acestea includ amorteala, furnicaturi si durere in primele patru degete ale mainii, precum si slabiciune si pierderea dexteritatii.
Simptomele progreseaza de obicei lent. La inceput, te vei confrunta cu durere sau amorteala in timp ce incerci sa dormi. De exemplu, s-ar putea sa te trezesti cu nevoia de a-ti scutura degetele pentru a scapa de aceste senzatii neplacute.
Pe masura ce starea progreseaza (de obicei in decurs de 6 luni), simptomele vor ajunge sa te deranjeze si in timpul zilei.
Dar de ce se umfla tendoanele din incheietura mainii? Ei bine, anumite conditii pot provoca inflamatia. Acestea sunt clasificate ca factori de risc pentru sindromul de tunel carpian.
Factori de risc pentru sindromul de tunel carpian
- Anumite joburi sau hobby-uri (cele care implica utilizarea repetitiva a mainii si incheieturii mainii);
- Istoricul de familie;
- Sarcina;
- A fi femeie;
- Anumite boli, cum ar fi diabetul, artrita reumatoida sau bolile tiroidiene;
- Obezitatea.
Principalul factor de risc pentru aparitia sindromului de tunel carpian este folosirea excesiva a mainii. De aceea, afectiunea este des intalnita la persoanele care lucreaza cu mainile, cum ar fi muzicienii, IT-istii, dentistii, gradinarii, artistii plastici si muncitorii in fabrici.
Cum se trateaza sindromul de tunel carpian fara operatie?
Cei mai multi oameni reusesc sa-si tina aceasta afectiune sub control folosind remedii nechirurgicale. Conform statisticilor, circa 46% dintre acesti oameni vad ca simptomele lor se rezolva pur si simplu prin odihna si avand grija sa evite suprasolicitarea mainii. Restul folosesc tratamentele nechirurgicale enumerate mai jos.
Administrarea de medicamente antiinflamatoare
Medicamentele pentru durere, cum ar fi ibuprofenul, sunt un remediu comun pentru simptomele sindromului de tunel carpian. Cu toate acestea, acest remediu este eficient doar pe termen scurt. Ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii, insa doar temporar.
Purtarea unei atele pentru incheietura mainii
Purtarea unei atele pe timp de noapte este foarte eficienta pentru indepartarea simptomelor usoare pana la moderate. Atela este eficienta deoarece iti mentine mana in pozitie neutra (adica dreapta). Asta inseamna ca nu poti sa-ti indoi incheietura mainii, evitand astfel orice presiune extrema in interiorul spatiului tunelului carpian.
Injectiile cu corticosteroizi
Deseori, medicii de mana aleg sa injecteze corticosteroizi direct in spatiul tunelului carpian din interiorul incheieturii mainii. Ideea este ca steroizii vor reduce inflamatia si umflarea din jurul tendoanelor, scazand astfel presiunea asupra nervului median. Acest lucru ajuta la diminuarea simptomelor tunelului carpian.
S-a constatat ca injectiile cu corticosteroizi pentru sindromul de tunel carpian au succes la aproximativ 45% dintre pacienti. Peste jumatate dintre pacienti observa ca simptomele revin in decurs de 6 luni de la efectuarea tratamentului, multi dintre ei ajungand sa opteze in cele din urma pentru o interventie chirurgicala.