Top 3 activitati care pot stimula creativitatea copilului

Creativitatea este un atuu imens atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ea se dezvolta cel mai mult in primii ani de viata, pana in adolescenta tarzie, de aceea fiind extrem de important ca parintii sa isi incurajeze micutii sa gandeasca inventiv si sa isi exerseze „muschiul” creativitatii.

Un copil creativ este un copil fericit, inteligent, care va deveni, ulterior, un adult care poate sa gaseasca solutii istete pentru cele mai complicate probleme.

Asadar, daca vrei sa iti determini copilul sa devina cat mai creativ, implica-l cat mai des in activitatile de mai jos!

1. Pune-i la dispozitie jucarii care ofera o experienta complexa

In prezent, magazinele sunt suprasaturate cu jucarii si jocuri de toate tipurile. Orice personaj din orice desen animat sau film pentru copii sta asezat pe rafturile centrelor comerciale, asteptand sa ajunga acasa, in mainile unui micut extrem de entuziasmat.

Dupa cateva zile sau o saptamana de joc cu noua achizitie, copilul se va plictisi, iar obiectul va ajunge in acea cutie cu jucarii care nu se mai deschide decat foarte rar.

Pentru a evita aceasta situatie si pentru a investi in jucarii cu adevarat utile, care stimuleaza creativitatea chiar si dupa luni de zile de la prima sesiune de joaca, alege produse care ofera o intreaga experienta, si nu doar o bucurie de moment.

Cu alte cuvinte, cumpara pentru micutul tau genul de jucarii care il incurajeaza sa creeze, sa isi imagineze diferite scenarii, sa organizeze informatii, sa rezolve probleme sau sa invete sa faca lucruri noi.

Cateva idei bune pot fi puzzle-urile, seturile de lego, jocurile cu cartoline de tip escape room, dar si jucariile care imita activitatile adultilor. De exemplu, poti alege o bucatarie de jucarie, un set de ustensile pentru reparat obiecte sau alte seturi care il invita pe cel mic sa imite roluri noi si sa fie expus la mai multe tipuri de activitati.

2. Proiectele DIY (do-it-yourself)

O alta metoda excelenta pentru stimularea creativitatii este implicarea celui mic in activitati DIY. Acestea il vor ajuta sa isi dezvolte imaginatia, experimentand cu tot felul de materiale, forme si activitati noi.

Stabiliti o zi sau doua pe saptamana in care sa faceti pictura cu degetele sau mici opere de arta concepute prin lipirea diferitelor obiecte si materiale pe hartie sau carton. Puteti crea de la zero compozitii si forme din paste fainoase, orez, flori uscate, condimente, fructe si alte obiecte cu texturi si culori cat mai variate.

De asemenea, ii poti propune micutului sa isi construiasca propriul scaun pentru masa de activitati, in loc sa cumparati unul din magazin. Ajuta-l sa conceapa designul, apoi lasa-l sa vopseasca lemnul si sa deseneze modele, in timp ce tu te ocupi de partea tehnica, sub observatia lui.

Aceste mici proiecte il vor ajuta pe cel mic sa gandeasca in afara cutiei, sa vina cu idei proaspete si, per total, sa aiba o abordare creativa si jucausa asupra vietii.

3. Lectura

Cititul este o metoda de dezvoltare a creativitatii care nu are egal. Fiecare poveste in parte are puterea de a-l transporta pe cel mic intr-o lume noua, plina de oportunitati si de situatii interesante.

Fie ca micutul tau prefera cartile SF cu supereroi, basmele, poeziile sau alte serii de povesti, incurajeaza-l sa citeasca ori de cate ori are ocazia. Nu numai ca va deveni mai creativ, dar isi va imbunatati enorm si vocabularul.

Pentru a cultiva acest hobby, creeaza-i in camera o zona speciala pentru lectura, cu perne confortabile si lumina potrivita. El va adora noul spatiu, iar tu te vei asigura ca citeste mai des!

Acestea fiind spuse, daca vrei sa ii insufli copilului tau mai multa creativitate, implica-te activ in acest demers. Faceti impreuna activitatile de mai sus si incurajeaza-l pe cel mic sa discute cu tine, sa analizati idei si sa gasiti noi forme de a va distra!

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *