Naționala de fotbal a României va participa la turneul final al Campionatului European de fotbal, care se desfășoară în Germania în perioada 14 iunie – 14 iulie 2024. Este un prilej excelent pentru ca întreaga familie să meargă într-o vacanță de neuitat.
Dincolo de faptul că veți putea să îi încurajați pe „tricolori” și că veți trăi din interior experiența unui eveniment sportiv grandios, veți avea de vizitat foarte multe locuri minunate, chiar în interiorul și în vecinătatea orașelor în care sunt programate meciurile României: Munchen, Koln, Frankfurt.
Desigur, o vacanță cu copiii este ceva mai „complicată” decât una în care merg numai adulți. Iată câteva sfaturi pentru ca totul să decurgă fără bătăi de cap:
Găsește de dinainte cazarea potrivită pentru toată familia
Când călătorești cu copiii, nu îți permiți să spui „ajungem acolo și găsim noi cazare”. Este bine să rezervi încă din timp, într-o locație care se adresează în mod special familiilor, oferind facilități precum meniuri pentru copii și zone de joacă. Ar fi ideal să existe și o mică bucătărie, ca să poți prepara mâncarea preferată de acasă, în caz de nevoie. Optează pentru camere sau apartamente spațioase, în zone sigure, aproape de atracțiile locale sau rețelele de transport public.
Fă-le „instructajul”
Înainte de a pleca, discută cu copiii despre protocoalele de siguranță. Învață-i despre importanța de a rămâne aproape, în special în locuri aglomerate, și stabilește un punct de întâlnire în cazul în care cineva se desparte. Dacă copiii tăi sunt mai mari, le poți introduce în telefon numerele de urgență locale și expresii de bază în limba germană.
Bifează lucrurile fără care nu poți pleca la drum
Oriunde pleci în vacanță cu copiii, bagajul este unul specific. Asigură-te că din geantă nu lipsesc apă, gustări, șervețele uscate și dezinfectante, medicamente și creme pentru febră, alergii, contuzii și iritații. Fiind vorba de Germania, probabil că nu va fi cazul, dar poți adăuga și o cremă de protecție solară.
Plănuiește totul în detaliu
Planificarea detaliată este cheia unei călătorii în familie reușite. Cel mai bine este să aveți un itinerariu detaliat, cu activități, mese și idei de restaurante și variante pentru timpul liber. Este recomandat să ai în vedere o listă cu facilități medicale, farmacii și magazine esențiale din apropiere, doar în cazul în care apare o urgență.
Mergeți mai întâi la un eveniment mai mic
Dacă ai timp și nu ai făcut-o până acum, mergi cu copiii la un eveniment sportiv local pentru a se obișnui cu mulțimea din tribune și din jurul arenei. Euro 2024 va fi uriaș, aglomerat, haotic și destul de copleșitor pentru copiii care nu au fost expuși la o „baie de mulțime”. Pregătește-i sufletește și pentru eventuale înfrângeri, întrucât experții de la cea mai importantă casă pariuri consideră că ai noștri pleacă cu șansa a doua în toate meciurile.
Consultă ghidul stadionului pentru copii
Stadioanele mari au adesea ghiduri specifice cu privire la ceea ce este permis pentru copii, cum ar fi politicile pentru cărucioare, dimensiunile permise ale genților sau restricțiile asupra anumitor articole. Regulile pot diferi în funcție de arenă și eveniment, așa că asigură-te din timp că știi ce e voie și ce nu e voie, ca să eviți surprizele neplăcute la intrare.
Încearcă să ajungeți la arenă din vreme
Este ideal să mergeți din vreme la stadion. De exemplu, primul joc al României este la ora 16, contra Ucrainei. Dacă ajungeți în tribune la 15:50, pierdeți o bună parte din experiența de fan, reprezentată de plăcerea de a-i vedea pe fotbaliști la încălzire. E bine să fiți acolo cam cu o oră înainte de lovitura de start, pentru că e posibil ca accesul în interior să se facă mai greu.
Luați cu voi și câteva jocuri
Să recunoaștem, a cere unui copil să stea nemișcat timp de 90 de minute este ceva exagerat. Există șanse mari ca și copiii tăi să se plictisească la un moment dat, caz în care trebuie să existe în bagaj o carte, o jucărie, o activitate preferată… am lăsat la final prima lor alegere: telefonul sau tableta.
Hai România!