Terapia de cuplu este una din metodele cele mai sanatoase de a rezolva impedimentele intervenite pe parcursul relatiei. Daca intampini o perioada dificila, nu ezita niciodata sa apelezi la specialisti.
Vrei sa afli mai multe? Citeste despre cele 3 avantaje ale terapiei de cuplu de care trebuie sa tii cont.
Constientizarea problemelor actuale
Existenta unor probleme in cuplu nu ar trebui sa reprezinte un subiect tabu. Aparitia unui nou membru in familie si alte schimbari intervenite odata cu maturizarea relatiei, pot afecta dinamica de cuplu. Recunoasterea acestora este un prim pas catre rezolvarea lor si atingerea unui echilibru in doi.
De cele mai multe ori partenerii de cuplu ajung intr-o etapa in care nu mai pot rezolva problemele pe care le au. De aceea, trebuie sa apelezi la consilierea de cuplu, pentru a preveni astfel de situatii. Terapeutul va va ajuta sa constientizati sursele problemelor voastre. Va analiza raspunsurile voastre si felul in care gestionati fiecare momentele critice.
Dialogul deschis intre parteneri
Dupa identificarea clara a unor probleme, terapeutul va stabili cateva obiective. Mai departe, in procesul de vindecare, trebuie sa existe un dialog deschis intre partenerci. Acceptarea de ambele parti este un pas esential pentru atingerea urmatoarelor etape.
Odata ce terapeutul a deschis un dialog intre parteneri, acestia vor fi in contextul potrivit de a vorbi despre ceea ce simt. In acest context, mediatorul va fi o persoana avizata care va interveni in orice stadiu al discutiei, pentru a se asigura ca exista echilibru.
Terapeutul va face o lista cu aspecte care pot fi imbunatatite si solutiile necesare. Va crea un permanent dialog, in care fiecare isi va expune viziunea asupra problemelor.
Gasirea unor solutii care sa rezolve problemele de cuplu
Rezolvarea problemelor presupune o lunga negociere, atat intre parteneri, cat si intre terapeul si fiecare dintre acestia. Constientizarea, acceptarea si deschiderea se obtin cu multa munca si tehnici personalizate pentru fiecare situatie.
Cuplul va ajunge, prin intermediul psihoterapiei, sa inteleaga stadiul relatiei si dinamica ei. Nivelul de satisfactie va fi mult mai ridicat, atunci cand amandoi au depus efort pentru solutionarea conflictelor. Focalizarea specialistului va fi pe constientizare si rezolvare.
Conform statisticile din ultimii ani, cuplurile care au fost deschise sa incerce sa discute cu un psihoterapeut au obtinut si imbunatatiri. Poti avea parte de o comunicare mult mai eficienta si te poti asigura ca practicati un atasament securizat.
Scopul terapiei de cuplu este de a ajuta partenerii sa ajunga la echilibru si sa opreasca cicluril enegative de interactiune si distantarea. Apeleaza si tu daca intampine probleme si obtine o relatie sanatoasa!