O dieta sanatoasa este bine venita oricand, in schimb daca doriti sa ramaneti insarcinata sau sunteti deja, trebuie sa cresteti atentia la ceea ce mancati, pentru a ajuta copilul sa se dezvolte sanatos. Din meniul zilnic nu trebuie sa va lipseasca fructele si legumele, proteinele, lactatele si gustarile sanatoase.
Nu aveti nevoie sa mergeti pe o dieta stricta, insa este indicat sa mancati o varietate de alimente diferite in fiecare zi pentru a obtine un echilibru corect de nutrienti benefici atat pentru dvs cat si pentru copil.
Cand sunteti gravida este bine sa luati si suplimente, este posibil sa nu asimilati toate vitaminele de care aveti nevoie doar din mancare.
Veti realiza ca va este din ce in ce mai foame cu cat sarcina avanseaza, insa asta nu inseamna ca trebuie sa mancati cat pentru doi, sau trei, cel mai important este micul dejun, daca este bogat, va face sa evitati acele gustari dintre mese care nu sunt tocmai sanatoase.
In cazul in care suferiti de anumite boli, este indicat sa consultati un nutritionist, sau chiar medicul care se ocupa de sarcina dvs, pentru a va sfatui ce este corect si ce nu sa adaugati in alimentatia zilnica.
Fructele si legumele sunt benefice in timpul sarcinii deoarece furnizeaza vitamine, minerale precum si fibre care ajuta la digestie si la prevenirea constipatiei. Spalati-le cu mare atentie si incercati sa consumati in fiecare zi fructe si legume diferite.
Alimentele cu amidon (glucidele) sunt o sursa importanta de energie, vitamine si fibre, dar nici nu contin foarte multe calorii, de exemplu painea, cartofii, cereale pentru micul dejun, orez, paste, fidea, porumb, ovaz, cartofi dulci, malai si lista poate continua.
Surse de proteine ce trebuie introduse in alimentatia zilnica: carne (dar nu ficat), peste, pasari de curte, oua, fasole, nuci. Alegeti carnea macra si nu adaugati ulei in momentul in care o gatiti. Mancati macar de doua ori pe saptamana peste, dar o data sa fie peste gras, cum este somonul sau macroul. Exista cateva tipuri de peste care trebuie evitate in timpul sarcinii.
Alimentele lactate cum sunt laptele, branza, iaurtul, sunt importante in timpul sarcinii dar si inainte, contin calciu si alte elemente nutritive de care copilul are nevoie. Alegeti acele lactate scazute in grasimi ori de cate ori puteti face acest lucru.
Evitati alimentele cu grasimi saturate, acestea cresc cantitatea de colesterol din sange, ceea ce creste riscul de a dezvolta boli de inima.
Daca vi se face foame intre mese, alegeti o gustare sanatoasa, cum ar fi pitta umpluta cu cascaval ras, sunca slaba, ton piure, somon, sardine sau salate cu morcovi, telina, castraveti etc.
Preparati produsele in conditii de siguranta, spalati fructele si legumele prentu a elimina orice urma de pamant, exista un parazit care poate provoca toxoplasmoza care poate afecta copilul nenascut. Spalati toate suprafetele si ustensilele dupa prepararea carnii, acest lucru evita imbolnavirea sau alte tipuri de intoxicatii, cuma ar fi salmonella. Asigurati-va ca toata carnea este foarte bine fiarta, inclusiv ouale.
Cu cat va protejati mai bine inainte si in timpul sarcinii, cu atat dvs si copilul veti fi mai sanatosi.