5 beneficii ale sportului pentru prescolari

Una dintre realitatile vremurilor pe care le traim este aceea ca exista  riscul ca unii copii sa duca un stil de viata sedentar, cauzat in principal de accelerarea ritmului contemporan al vietii. Acest lucru ar putea duce, in timp, la fenomenul ingrijorator al obezitatii, legat si de consumul excesiv de bauturi si alimente bogate in calorii. Pentru a depasi aceasta problema, care s-a accentuat considerabil in ultimii ani, decizia constienta a parintilor este de a-si directiona copiii catre practicarea unui sport.

Acest lucru, inceput la varsta frageda, reprezinta o modalitate extraordinara de-a creste un viitor adult sanatos, cu aptitudini fizice si capacitati intelectuale peste medie. Sportul este un mod de viata, parte integranta a unei deveniri continue, iar bogatia beneficiilor pe care acesta le aduce nu poate fi ignorata de catre adultii implicati in mod responsabil in cresterea si educarea celor mici.

Dezvoltarea armonioasa a organismului

Aceasta reprezinta unul dintre cele mai mari beneficii ale practicarii unui sport si este vizibila cu ochiul liber prin forma fizica excelenta a copilului. De exemplu, orele de inot pentru copiii pana la 6 ani dezvolta sistemul cardiovascular, in special inima, capacitatea respiratorie si sistemul muscular, fiind un sport care solicita toate grupele musculare. In plus, previne aparitia problemelor de sanatate legate in mod special de obezitate si alte boli asociate, precum diabetul zaharat.

O conditie fizica buna este asociata cu mai bune calitati motrice si echilibru imbunatatit. Copiii care practica sport de timpuriu isi pot controla mai bine miscarile de finete, dobandesc o viteza speciala de reactie la stimuli si beneficiaza de o capacitate de efort peste medie.

Implementarea disciplinei

Practicarea regulata a unui sport stimuleaza spiritul organizatoric al copilului – acesta tinde sa isi gestioneze mult mai eficient activitatile, sa elimine perioadele de timpi inactivi si sa isi doreasca indeplinirea obiectivelor propuse. Aceasta atitudine proactiva nu lasa loc tendintelor de anxietate sau plictiselii, care sunt, in mod frecvent, cauze ce determna stari psihice precare.

De asemenea, efortul fizic stimuleaza pofta de mancare sanatoasa, scade apetenta pentru dulciuri si mancaruri de tip junk-food si amelioreaza considerabil calitatea somnului. Toate acestea sunt posibile prin reglarea functiilor metabolice si instaurarea unei stari generale de echilibru de care copiii sedentari nu beneficiaza.

Imbunatatirea capacitatilor cognitive

Conform unui studiu publicat in 2014 de catre dr. Genevieve Piche, cercetatoare canadiana interesata de sanatatea mintala a copiilor, practicarea regulata a unui sport ajuta la ameliorarea certa a capacitatilor si mecanismelor invatarii. Activitatea fizica sustinuta se pare ca duce la formarea unei atitudini de luptator in cautare de acumulare de victorii prin optimizarea strategiei de actiune. Cu alte cuvinte, pozitiv influentati de rigurozitatea antrenamentelor, copiii tind sa fie mai atenti la lectii si mai organizati in pregatirea temelor si a testelor.

Responsabilizarea alegerilor

In cadrul unui studiu realizat de o cercetatoare americana si un savant german pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii, despre asocierea sportului si a viciilor la copii, s-a constatat ca influenta activitatilor fizice este benefica intr-un procent covarsitor – lucrare publicata de prof. dr. Diane H. Jones-Palm si prof. dr. Jurgen Palm pe icsspe.org. Sportul educa in asemenea masura, incat copiii vor fi mai putin tentati sa consume tutun, alcool, tigari sau sa devina victime ale unor evenimente nedorite, fiind mult prea ocupati cu studiile si sportul care-i motiveaza.  

Dezvoltarea abilitatilor de socializare

Cooperarea si lucrul in echipa, precum si capacitatile de lider reprezinta beneficii asociate practicarii unui joc de echipa, precum fotbal, baschet, handbal etc. De fapt, jocurile de echipa au darul de a-l determina pe copil sa-si descopere potentialul prin efortul depus alaturi de ceilalti, sa invete respectul de sine, fata de colegi si de adversari. Spiritul de fair-play, dobandit inca de la varsta mica, poate reprezenta cartea de vizita care-l va recomanda drept un adult de incredere in orice comunitate. Cresterea unui caracter sanatos este chiar mai importanta decat cresterea capacitatilor fizice sau intelectuale, caci „caracterul fara inteligenta valoreaza mult, dar inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic” (Cicero).

In concluzie, este foarte importanta cautarea unui sport care sa se potriveasca inclinatiilor native ale copilului si dorintelor sale. In plus, programul sau de activitati va trebui sa se coreleze cu acela al parintilor, al bunicilor sau al altor persoane desemnate, astfel incat copilul sa stie ca are sustinerea permanenta a unui adult.

Descoperirea timpurie a preferintei pentru un anumit sport si antrenarea cu seriozitate pot conduce un tanar pe culmile succesului inca de la varste fragede. Profesionalismul dobandit prin intermediul programului respectat cu strictete poate aduce inclusiv beneficii financiare, prin participarea la competitii sportive, ceea ce va creste vizibilitatea si increderea in sine a micului atlet.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *