Igiena orala este importanta pentru starea generala de sanatate. O igiena precara a gurii poate favoriza dezvoltarea infectiilor si afectiunilor dentare, cum ar fi cariile. Statisticile arata ca, inca de la varsta de 2 ani, 10% dintre copii au o cavitate dentara (gaura in dinte), produsa de carii. Pana la varsta de 5 ani, 50% dintre acestia au una sau mai multe cavitati. Ingrijirea dintilor la copii nu numai ca le formeaza un obicei sanatos, pe termen lung, insa, intervine si in viata sociala, prin cresterea increderii de sine. De asemenea, in copilarie, dintii de lapte ajuta copilul sa invete sa manance, sa vorbeasca si sa zambeasca. Iata ce trebuie sa stii despre igiena orala a copilului tau!
Igiena orala, pe categorii de varsta
Conform recomandarilor, igiena orala a copilului trebuie initiata inca dinainte sa apara dintii, deoarece bacteriile se acumuleaza la nivelul gingiilor. Gingiile sanatoase favorizeaza aparitia unor dinti pe masura.
Igiena orala in perioada 4 luni-2 ani
Inainte de aparitia dintilor, este recomandat sa stergi gingiile sugarului cu o carpa moale sau cu o periuta de dinti pentru bebelusi (degetar pentru gingii), folosind doar apa sau un produs pentru curatare, recomandat de medic. Procedura trebuie sa aiba loc dupa fiecare alaptare. Atentie! Degetarul sau materialul se sterilizeaza, inainte de fiecare utilizare.
Dupa ce apar primii dinti, este indicat sa ii periezi timp de 2 minute, de doua ori pe zi, cu o periuta cu peri moi, speciala pentru varsta bebelusului. Pentru curatarea dintilor, la aceasta varsta, este recomandata doar apa sau o pasta de dinti fara fluor. Din cauza varstei fragede, bebelusul ar putea sa inghita pasta de dinti, insa, daca aceasta nu are fluor, nu e niciun pericol. Cantitatea recomandata de pasta de dinti are dimensiunea unui bob de orez.
Igiena orala in perioada 2-4 ani
Copiii trebuie sa utilizeze o pasta de dinti cu fluor, pentru a preveni aparitia cariilor, si opteaza pentru o periuta conceputa pentru aceasta varsta. Copiii trebuie incurajati sa isi curete dintii, insa, trebuie supravegheati si ajutati in acest sens. Dintii trebuie periati timp de 2 minute, de doua ori pe zi. Trebuie insistat asupra dintilor din spate, susceptibili de aparitia cariilor.
Igiena orala dupa 5 ani
Se utilizeaza o pasta de dinti cu fluor si o periuta potrivita varstei. Daca pruncul nu are inca indemanare, trebuie sa il ajuti, in continuare, sa isi perieze corect dintii. Periajul se efectueaza de 2 ori pe zi, pentru minim 2 minute. Utilizarea atei dentare, o data pe zi, este, de asemenea, importanta.
Spalatul pe dinti trebuie sa fie distractiv
Este posibil ca, la inceput, periajul dentar sa nu fie cel mai placut lucru pentru cel mic, insa, poti rezolva acest lucru prin diferite metode:
- In primul rand, asigura-te ca periuta de dinti infatiseaza personajul favorit al copilului si alege-o impreuna cu el. Culoarea si aspectul pastei de dinti sunt, de asemenea, importante.
- Fa din igiena orala un obicei de familie! Spalati-va pe dinti, impreuna!
- Ofera-i cate un abtibild sau un sticker, de fiecare data cand se spala pe dinti. Dupa ce a adunat destule stickere, recompenseaza-l.
Pasta de dinti trebuie sa contina fluor
Dupa ce copilul creste destul incat sa poata scuipa pasta de dinti, poate folosi una cu fluor. Acesta este foarte important pentru sanatatea dintilor, fiindca ajuta la intarirea lor si a smaltului. Atentie! Pasta cu fluor nu trebuie inghitita intrucat si apa de baut poate contine fluor, iar un exces poate favoriza aparitia petelor pe dinti.
Mergi cu puiul la dentist
Desi multe mame nu iau in considerare mersul la stomatolog cu pruncul lor, este recomandat ca acesta sa fie vazut de un medic dentist inca de la aparitia primilor dinti. De asemenea, vizita de rutina la medic trebuie facuta o data la 6 luni, pentru a te asigura ca dintii copilului tau cresc corespunzator. Mergi cu puiul la un medic stomatolog pentru copii, ori de cate ori apar probleme dentare sau ale gingiilor.
Dieta influentează sanatatea dintilor
Consumul frecvent de zahar favorizeaza aparitia cariilor, fiindca bacteriile care le formeaza se hranesc doar cu mult hulitii carbohidrati. Frecventa consumului de dulciuri, sucuri din comert si alte produse care contin zahar trebuie scazuta. Opteaza pentru fructe, in locul dulciurilor.
Asadar, igiena orala trebuie inceputa inca dinaintea aparitiei primilor dinti si trebuie sa devina un obicei in viata copilului.