Dieta saraca in carbohidrati, detoxifiere, supa de varza – toate acestea sunt diete care promit ca te ajuta sa slabesti rapid. Intrebarea pe care poate si tu ti-ai ridicat-o de multe ori, cu privire la dietele drastice, este daca intr-adevar functioneaza. Multe dintre aceste diete conduc la o scadere brusca – drastica uneori – in greutate, dar kilogramele pierdute revin rapid inapoi dupa ce te lasi de dieta. Si mai ingrijorator este faptul ca dietele de acest gen nu sunt, in general, bazate pe cercetari stiintifice.
In cele mai multe cazuri, practicile de mancat pe care le promoveaza dietele de acest gen sunt nesanatoase si te pot imbolnavi. In continuare, iti vom prezenta cinci motive pentru a evita dietele drastice.
De ce sa eviti dietele drastice?
Majoritatea acestor diete iti promit o slabire rapida. Insa ceea ce nu stii este ca, in general, ele se bazeaza doar pe rezultatele pe termen scurt, astfel ca sfarsesti prin a pune kilogramele inapoi in scurt timp.
Unele diete te pot imbolnavi
Multe diete se bazeaza pe reducerea drastica a caloriilor pe care le consumi. Astfel de diete te pot determina sa te simti rau si sa nu functionezi corect. Intrucat aceste diete sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional, astfel ca iti pot afecta sanatatea pe termen lung.
Excluderea alimentelor este periculoasa
Unele diete iti recomanda sa excluzi anumite alimente, precum carnea, pestele, graul si produsele lactate. Excluzand aceste produse din alimentatia ta vei impiedica acumularea de nutrienti si vitamine importante pentru ca organismul tau sa functioneze corespunzator. Poti slabi si fara sa excluzi anumite alimente din dieta ta.
Dietele slabe in carbohidrati pot fi bogate in grasimi
Unele diete, precum dieta Atkins, sunt slabe in carbohidrati, precum pastele, painea si orezul. Insa acesti carbohidrati reprezinta o sursa importanta de energie. In timp ce pierzi in greutate urmand dietele de acest gen, ele sunt adeseori bogate in proteine si grasimi, ceea ce te poate imbolnavi. In plus, dietele slabe in carbohidrati pot avea efecte secundare, precum migrene, respiratie urat mirositoare si constipatie.
Dietele de detoxifiere nu functioneaza
Dietele de detoxifiere sunt bazate pe ideea ca toxinele acumulate in organism pot fi eliminate mancand – sau nemancand – anumite lucruri. Totusi, nu exista dovezi care sa arate ca toxinele se acumuleaza in corpul nostru. Daca intr-adevar s-ar acumula, am fi foarte bolnavi. Asadar, dietele de detoxifiere pot duce la pierderea in greutate, intrucat impun restrictionarea caloriilor, excluderea anumitor alimente si consumul unei varietati limitate de alimente.
Dietele drastice sunt exagerate
Unele dintre diete sunt bazate pe consumul unui singur aliment sau tip de mancare, precum este dieta cu supa de varza sau cu alimente crude. Altele fac revendicari exagerate, precum incurajarea oamenilor de a elimina anumite alimente din dieta lor, in functie de grupa lor de sange. Alte diete impun un anumit stil de mancat timp de cinci zile si altul in urmatoarele doua zile.
In general, exista prea putine dovezi sau chiar deloc, care sa sustina eficienta acestor diete. Tinute pe termen lung, dietele de acest gen pot fi foarte dezechilibrate si nesanatoase pentru tine. Desi s-ar putea sa pierzi in greutate pe termen scurt, este recomandat sa slabesti gradual si sa iti mentii sanatatea.