Pentru a proteja bunastarea copilului este necesara o atentie suplimentara la alimentatie si la exercitiile fizice facute in timpul sarcinii. Aici veti gasii cateva masuri de precautie pe care sa le luati in considerare.
In timpul sarcinii sistemul imunitar tinde sa fie mai putin eficace, adica devine mai vulnerabil la toxiinfectii alimentare precum si alte boli, care pot provoca rau copilului.
In primul rand spalati foarte bine toate alimentele, de la carne la fructe si legume, iar carnea trebuie sa fie foarte bine preparata, nu este indicat sa mancati vita in sange, iar puiul dar si alte tipuri de carne sa nu aibe sange pe os. Asigurati-va ca ouale sunt bine fierte, laptele dar si branzeturile sa fie pasteurizate.
In timpul sarcinii nu este recomandat sa mancati ficat, deoarece poate contine cantitati mari de vitamina A, care ar putea afecta copilul. Nu mancati branzeturi cu mucegai (brie), sau branzeturile moi maturate. Deasemenea pestele gras nu este recomandat mai mult de doua ori pe saptamana (macrou, pastrav, ton) sau mai mult de patru cutii de ton pe saptamana, acestea contin un nivel ridicat de mercur care poate dauna sistemului nervos al copilului.
Scoicile crude nu sunt recomandate deoarece pot contine virusi sau bacterii daunatoare care cauzeaza intoxicatii alimentare.
Cafeina- nu trebuie taiata de pe lista dar nu trebuie consumata nici in cantitati foarte mari, poate creste riscul de greutate mica la nastere sau avort spontan. In lista aceasta intra cola, ciocolata calda, batoane de ciocolata si bauturi energizante, nu consumati mai mult de 200g/zi.
Alunele – nu exista o concluzie cum ca ar trebui sau nu consumate in timpul sarcinii, insa daca exista alergii in familie, ar trebui evitate atat pe timpul sarcinii cat si in timpul alaptarii.