Educatia timpurie se raporteaza la educatia copilului de la nastere pana in jurul varstei de 7 ani. Specificul educatiei timpurii este focusul pe dezvoltarea copilului, in care este necesara implicarea parintilor. Putem pune bazele educatiei prin joc, prin care copilul se dezvolta din punct de vedere moral, intelectual sau fizic. Educatia este un proces care se desfasoara continuu, ea incepe din primele momente ale vietii si se incheie odata cu ea.
Fundamentul dezvoltarii educatiei timpurii.
Principalele fundamente ale dezvoltarii sunt cele fizice si psihologice santoase, de care copilul are nevoie inca de cand este bebelus. Ceea ce invata copiii in primii ani de viata reprezinta mai mult de jumatate decat vor invata in restul vietii. Focalizarea pe educatia timpurie in primii ani este importanta, deoarce in aceasta perioada copii se dezvolta rapid. Daca acest stadiu este neglijat este mult mai dificil sa corectam mai tarziu.
Obictive care ajuta la educatie.
In educatia timpurie am putea sa avem ca si repere cateva obiective, cum ar fi: asigurarea dezvoltarii multilaterale a copilului; procesul de dezvoltare cognitiva, socio-emotional; implicarea copilului intr-un proces de dezvoltare cognitiva, afectiva; aigurarea educatiei antreprescolara cu educatie prescolara prin intermediul domeniilor de dezvoltare.
Beneficiile educatiei timpurii.
Socializarea este un factor fundamental pentru abilitatea de relationare a copilului. Pe langa familie, copilul are nevoie sa invete sa vorbeasca cu tot oamenii . Aceste experinte il ajuta la formarea increderii in sine.
Cooperarea este un factor care ajuta la dezvoltarea conexiunilor cu cei din jur, unde invata sa imparta. Invatarea ideii de cooperare se deprinde inca din primii ani de viata.
Respectul este o atitudine necesara atat in relatia cu sine, cat si cu ceilalti. Termenul de respect fata de oameni si obiecte, mediul urban sau natura.
Lucrul in echipa este o abilitate extrem de importanta, de utila pe tot parcursul vietii. Activitatile in lucru de echipa ajuta copiii sa lucreze cu ceilalti membri, cum sa asculte si sa coopereze.
Educatia timpurie se refera stric la momentele de invatare ale copilului, in sensul mai larg, inseamna dezvoltarea copilului prin invatarea metodelor de ingrijire si protectie de sine si a celorlalti membri din jurul sau.