Alimente ideale pentru bebelusii de cateva luni

In functie de alimentatia bebelusului, putem introduce alte tipuri de alimente in meniu. Acest lucru depinde de varsta bebelusului si de hranirea acestuia (san – exclusiv, san si formula in completare, exclusiv lapte praf formula). In jurul varstei de 6 luni sau pe la 5 luni in cazul in care bebe papa exclusiv formula, pot fi introduse alte alimente.
alimente pentru bebelusi

Inca de la inceput, vom preciza ca laptele (indiferent ca vorbim despre formula sau lapte de san), reprezinta alimentul principal pentru bebelusi. Dar laptele nu tine loc de apa. Bebelusii trebuie sa bea si apa pentru hidratare. De asemenea, este bine sa dam si ceaiuri copiilor, mai ales pe perioada verii. De aceea ceaiurile sunt impartite pe categorii de varsta, incepand cu 0 luni.

Ce alimente pot fi servite bebelusilor?

Primele aliment, altul decat laptele, care se introduce in meniul zilnic al bebelusului, sunt sucul de fructe si legumele crude. Primele 3 fructe si legume sunt: citricele (portocalele grecesti, pentru ca sunt mai dulci), merele (culese cat mai proaspat, sau cumparate din sursa cat mai sigura) si morcovii (la fel, de preferat, cat mai proaspeti). Sucul se va servi cu lingurita, pentru ca bebe sa faca diferenta intre alimente, si pentru a se obisnui sa fie hranit cu altceva in afara de biberon.

Vom incepe fie cu morcovul, in cazul in care nu avem probleme cu scaunul, fie cu citricele sau portocalele, in cazul in care bebe are tendinta de constipatie, deoarece acestea din urma sunt mai acide. Prima masa care va fi inlocuita, este masa din jurul orei 10, considerata a fi prima masa din zi, micul dejun.

Cum vom proceda?

Facem suc, la inceput, dintr-o singura leguma sau dintr-un singur fruct. Avem nevoie, in prima zi, doar de 2-3 lingurite de suc. Ziua urmatoare, 3-4 lingurite; a treia zi, 4-5 lingurite. Daca in ziua a patra, nu observam nicio schimbare majora in comportamentul copilului, nu se observa vreo reactie alergica sau semne pe corp, si bebelusului ii place noul gust, putem creste cantitatea, pana la 50 ml de suc.

Dupa ce am ajuns la 50 ml, putem incerca al doilea element, sa zicem, marul. Intai servim marul, elementul nou. La fel ca la primul element, incepem cu 2-3 lingurite. Dupa ce bebe a testat noul gust, servim cei 50 ml din prima leguma servita. Aceeasi procedura pana ajungem la 100 ml suc, combinat. Apoi testam al treilea fruct, sa zicem portocala. Tot cu 2-3 lingurite pornim. In momentul in care ajungem la 150 ml duc combinat, le putem amesteca, pentru ca e clar, bebe nu va face o reactie alergica. Tot acum, vom putea inlocui masa complet. Teoretic, dupa 150 ml de suc, nici bebe nu ar mai trebui sa mai ceara completare de lapte. Cand am inlocuit complet o masa de lapte, putem incepe, la masa urmatoare sa testam supa clara de radacini, urmatorul element care se va introduce in diversificare.

Distribuie:

Lasă un răspuns