Calendarul de grădinărit – când să începem primele culturi?

Pe măsură ce vremea începe să se încălzească, mulți oameni încep să se gândească la calendarul lor de grădinărit. Planificarea momentului în care să semănăm semințe, să plantăm flori sau să începem să culegem fructe și legume poate fi o sarcină descurajantă, dar este una care merită abordată dacă vrem să avem o grădină de succes. Fie că sunteți nou în grădinărit sau că ați grădinărit de ani de zile, un calendar de grădinărit vă va ajuta să porniți pe drumul cel bun.

Când începe sezonul de grădinărit?

Primăvara este perioada din an în care grădinile încep să prindă viață. Florile încep să înflorească, copacii și arbuștii încep să prindă viață, iar temperaturile încep să crească încet. În multe părți ale lumii, acest lucru marchează începutul sezonului de grădinărit. Primăvara este o perioadă excelentă pentru a planta flori și legume, deoarece solul este încă umed, dar nu foarte rece.

Încă de la sfârșitul lunii februarie, este bine să începem să pregătit solul pentru cultivarea primelor semințe. Solul va avea nevoie de nutrienți, pentru a asigura o creștere sănătoasă a semințelor plantate. Aceștia pot fi procurați din cadrul magazinelor specializate, pentru a elimina apariția potențialilor dăunători regăsiți în metoda tradițională de îngrășare a solului. 

Cultivarea legumelor într-o seră de grădină, foto gardenway.ro

Ce legume pot fi cultivate în prima parte a sezonului?

Există multe legume care pot fi cultivate în prima parte a sezonului de grădinărit, dar unele dintre cele mai populare alegeri includ răsadurile de ardei, roșii, castraveți, vinete și dovlecei, ridichii, ceapă, usturoi, mazăre, spanac, salată, morcov, dar și verdețuri precum pătrunjel sau mărar. Lunile recomandate pentru plantarea semințelor sunt sfârșitul lui februarie și martie. Fiecare legumă are propriile beneficii și cerințe unice care trebuie luate în considerare atunci când le plantați. De exemplu, vinetele au nevoie de multă lumină solară și de un sol bogat pentru a produce legume, în timp ce ardeii au nevoie de vreme caldă pentru a se dezvolta.

Spre sfârșitul primăverii, toate răsadurile semănate la începutul sezonului, precum ardei, roșii, castraveți, varză, broccoli, țelină sau vinete, vor trebui plantate în grădină, în locurile amenajate fiecărei culturi sau într-o seră. 

Tunel mare de grădină, foto de gardenway.ro

Cultivarea în sere și tuneluri de plastic – de ce sunt atât de populare?

În ceea ce privește semănarea semințelor pentru răsaduri, dar și plantarea lor, acestea pot fi cultivate atât în sere, cât și în tuneluri de plastic, dar și în spații destinate răsadurilor din grădini. Cu toate acestea, serele și tunelurile de plastic, precum cele oferite și pe https://gardenway.ro/solarii-de-gradina, s-au dovedit a fi mai benefice pentru cultivarea semințelor. 

Cultivarea fructelor și legumelor într-o seră sau într-un tunel de plastic este o opțiune populară și durabilă printre agricultori. Serele și tunelurile oferă condiții de creștere pe tot parcursul anului, ceea ce poate îmbunătăți randamentele în comparație cu metodele tradiționale de cultivare. Protejează plantele de condițiile meteorologice extreme – inclusiv de primăverile reci, verile fierbinți și zilele ploioase de toamnă. Acest lucru este important deoarece reduce nevoia de pesticide sau alte erbicide, care pot avea efecte negative asupra sănătății umane sau asupra mediului. 

Răsadurile cultivate în sere sau tuneluri de plastic tind să fie mai mari decât cele cultivate în aer liber, deoarece nu trebuie să concureze cu buruienile pentru nutrienți și lumina soarelui. Acest lucru face ca legumele să fie mai sănătoase în general. De asemenea, puteți regla temperatura, umiditatea, intensitatea luminii și chiar calitatea aerului în funcție de nevoile plantelor.

Indiferent de momentul în care începeți, nu uitați că grădinăritul nu înseamnă doar să plantați semințele potrivite și să așteptați ca acestea să crească. Este nevoie de răbdare, dedicare, muncă asiduă și, de asemenea, de multă dragoste pentru natură.

Distribuie:

Lasă un răspuns