Gardul viu – o alegere inedita pentru orice curte

Gardul viu – o alegere inedita pentru orice curte

Gardul viu – o alegere inedita pentru orice curte

Alege gardul viu pentru un aspect inedit

Gardul viu reprezinta o alegere naturala si estetica pentru oricine isi doreste sa isi protejeze intimitatea gradinii si a casei de privirile indiscrete ale vecinilor si ale trecatorilor. Pe langa utilitatea lui, gardul viu reprezinta si o adevarata arta, atata timp cat este ingrijit corespunzator.

Alegerea tipului de plante pentru gardul viu

Exista o mare varietate de arbusti si plante care pot fi folosite pentru crearea unui gard viu. Unele plante din specia coniferelor cresc la inaltimi de 2-3 metri si pot fi folosite pentru a crea un gard viu cu scopul unei bariere vizuale. Exista si plante si arbusti din soiul foioaselor care pot fi folosite pentru gardul viu. Iar pentru obtinerea unui gard viu cu aspect placut din punct de vedere estetic, pot fi folosite diverse plante care infloresc.

Tipuri de plante pentru gardul viu

  • Plante din specia coniferelor care pot fi folosite pentru gardul viu includ tuia si buxus.
  • Plante si arbusti din soiul foioaselor care pot fi folosite la crearea unui gard viu includ caprifoiul, vita salbatica si iedera.
  • Plante care infloresc si pot fi folosite pentru gardul viu includ iasomia, iedera cu flori mov sau galbene, precum si plante cu frunze rosii sau mov.

Realizarea gardului viu

Exista doua tipuri prin care se poate realiza gardul viu: prin insamantare si prin plantare de butasi sau arbusti. Fiecare dintre metode are atat avantaje, cat si dezavantaje.

Insamantare

Atunci cand se realizeaza un gard viu prin insamantare, gardul va fi tanar si va rezista mai mult timp. Aceasta metoda este recomandata in cazul plantelor foioase si agatatoare, precum iedera si vita de vie salbatica. Prin folosirea acestei metode, ai ocazia de a modela gardul prin pliviri si rariri, asa cum preferi, putand astfel corecta cresterile neuniforme.

Principalul dezavantaj in cazul insamantarii este timpul necesar pana la cresterea gardului viu.

Plantare

Pentru metoda plantarii, sunt utilizati butasi sau arbusti tineri, nu puieti, astfel ca vei avea un gard viu inca de la inceput.

Principalul dezavantaj in cadrul acestei metode este riscul ca unii dintre arbusti sa nu se adapteze la conditiile de sol si clima si, astfel, sa se usuce. In cazul in care acest lucru se intampla, arbustul uscat trebuie dezgropat de la radacina si inlocuit cu unul de aceeasi forma si dimensiune, pentru a se incadra perfect in locul celui vechi.

Plantarea gardului viu

Inainte de a incepe plantarea efectiva, este esential sa te asiguri ca puietii vor fi plantati in linie dreapta. Intinde o sfoara pentru a marca intreg traseul pe care va fi plantat gardul viu.

Se sapa un sant de aproximativ 30 cm adancime, dar adancimea poate diferi in functie de dimensiunea balotilor. Inainte de plantarea puietilor, se presara pe fundul santului pamant bine faramitat, pentru a ajuta radacinile sa absoarba repede primii nutrienti care le sunt necesari.

Plantarea incepe de la marginea santului, lasandu-se un spatiu potrivit intre puieti, de minum 20 cm. Radacina se acopera in totalitate cu pamant, apoi acesta se taseaza bine, pentru a te asigura ca planta este in pozitie verticala. Cand este finalizata plantarea, se uda din belsug intregul gard viu, cu aproximativ 20 litri de apa pe metru liniar.

In cazul gardului viu realizat prin insamantare, semintele trebuie presarate de-a lungul santului, intr-un mod cat mai uniform posibil. In cazul acestui tip de plantare, santul va avea o adancime de doar 10-15 cm.

Ingrijirea gardului viu

Gardul viu este necesar sa fie ingrijit cu atentie, pentru a fi mereu viguros si verde. Pentru aceasta, este necesar ca gardul sa fie udat, fertilizat si tuns corect.

Distribuie:

Lasă un răspuns