Calendarul lucrarilor de gradina in decembrie

Lucrari de gradina in decembrie
Un gradinar adevarat stie ca treaba lui in gradina nu se termina vreodata, nici in lunile de iarna. Daca unele persoane ar crede ca in luna decembrie nu exista nimic de facut prin gradina, adevarul este ca aceasta este una dintre cele mai aglomerate luni in ceea ce priveste gradinaritul. Asadar, iata o lista cu lucrarile de gradina in decembrie.
Calendarul lucrarilor de gradina in decembrie
Gazonul
Chiar daca luna decembrie este o luna de iarna, atata timp cat temperaturile nu ating pragul inghetului, gazonul continua sa creasca. Astfel, acesta trebuie tuns periodic, pana se ajunge la inghet sau pana la aparitia primului strat de zapada. Atunci cand este ger, gazonul ingheata. De aceea, se evita calcarea gazonului in perioada geroasa, pentru a nu-l strica.
Livada
Daca pomii fructiferi nu au fost inca pregatiti pentru iarna, acum este momentul oportun pentru a-i pregati. Pentru a proteja pomii fructiferi de inghet, trebuie aplicat la baza lor un tratament fitosanitar pe baza de cupru. Pe langa acesta, trebuie aplicat la radacina lor un strat generos de compost, peste care se adauga un strat de frunze uscate. Cand totul este adaugat, se acopera cu o panza fixata cu pietre, pentru a evita ca vantul sa imprastie compostul si frunzele.
Plante perene, anuale si bulbi
Bulbii care au fost pusi in ghivece trebuie ingrijiti in luna decembrie. Acesti bulbi, precum cei de zambile, lalele, sau narcise, trebuie sa ramana umezi si la intuneric pana isi formeaza radacinile. Atunci cand au umplut recipientul cu radacini si a inceput sa le creasca noul varf, acesti bulbi trebuie dusi intr-o camera racoroasa, la lumina indirecta. La aproximativ o saptamana dupa mutarea lor, acestia trebuie mutati la lumina.
Tuberculii care au fost plantati in toamna trebuie verificati. Daca sunt descoperiti tuberculi care prezinta urme de boala sau putrezire, acestia trebuie aruncati.
Arbori si arbusti
Multe persoane tind sa creada ca in luna decembrie, gradina nu trebuie udata. Insa plantele si arbustii care cresc sub plantele perene, sub terasa sau sub streasina casei risca sa se usuce daca nu sunt irigate. Lipsa de apa in lunile reci este fatala pentru plante.
Atunci cand temperatura scade brusc, plantele sensibile precum azaleele, cameliile, dafinul si rododendronul, necesita protectie. Acestea pot fi protejate temporar prin infigerea in sol, in jurul plantei, a catorva tarusi si acoperirea plantei cu panza. Trebuie avut grija insa ca materialul sa nu intre in contact direct cu frunzele plantei. Panza trebuie inlaturata de indata ce se incalzeste vremea.
Tot in luna decembrie, este recomandat sa se ia mostre de azalee, rododendron si alti arbusti pereni. Aceasta se ia din partile nou crescute si se tine ca o temperatura de aproximativ 21 de grade celsius.
Alte lucrari de gradina in decembrie:
– Gradina trebuie curatata de resturile vegetale.
– Trebuie taiati trandafirii.
– Se aduna frunzele cazute si cele bolnave.
– Se scot bulbii de lalele, zambile, gladiole si begonia si se depoziteaza.
– Daca pamantul nu este inghetat, se planteaza bulbii de primavara.
– Se curata arbustii coniferi.
– Se taie gardul viu.
– Se curata cu grija vita de vie.
– Se improspateaza zmeura. In luna decembrie, ramurelele de zmeura sunt in stare latenta, astfel ca se prind usor.
– Decembrie este momentul oportun pentru a planta afin, catina, coacaz si soc.
– Se izoleaza robinetii din aer liber.
– Printre lucrarile in gradina din decembrie se numara si cele de revizie si ascutire a
Distribuie:

Lasă un răspuns