Cand vine momentul diversificarii, fiecare mamica e emotionata si tematoare. Oare ii va placea puiului de om si altceva decat laptele cu care s-a hranit timp de 6 luni? Oare ce sa ii gatesti, de cate ori pe zi? Ce alimente sa combini?
Noua tendinta in materie de alimentatie a copiilor mici este autodiversificarea. Practic, lasi copilul sa se hraneasca singur, cu ce vrea si cat vrea. Eram convinsa 100% ca eu nu voi face asa ceva. Imi era prea frica. Daca se ineaca? Daca nu mananca suficient? Erau multi de daca in mintea mea.
Insa, nu am avut prea multe de spus in alegerea celui mic. Mi-a refuzat lingurita categoric, inca de la inceput. In schimb, ne fura mancarea din mana, pe care o molfaia cu spor. Asta e primul semn ca bebelusul se vrea a fi autodiversificat.
Ce aveti de facut?
1. Va inarmati cu mult curaj si OBLIGATORIU va informati despre primul ajutor in caz de inec.
La inceput, e posibil sa faca gag, ceea ce inseamna ca respinge singur ceea ce nu poate inghiti. Daca e rosu la fata si tuseste nu trebuie sa interveniti, fiind un gag cu care se va descurca singur. Daca nu scoate sunete si il vedeti ca se sufoca, se intervine obligatoriu. NU se baga degetele pe gat!
2. Il puneti la masa de cate ori mancati si voi si mancati aproximativ acelasi lucru. Asta inseamna ca intreaga familie trebuie sa isi schimbe stilul de a manca si sa adopte mancarea mai sanatoasa.
3. Ii oferiti mancarea taiata astfel incat sa ii fie usor sa o manance. Se incepe cu betisoare de legume si fructe, facute la abur sau crude, modificandu-se ulterior forma si textura in functie de cat de repede este pregatit copilul.
4. Ii oferiti 2-3 variante din care sa aleaga, dar il lasati sa manance exact cat ii trebuie fara sa interveniti. Nu se pune sare sau zahar in mancarea bebelusului, pana la 1 an.
5. Autodiversificarea se incepe doar in momentul in care copilul sta cat de cat bine in fundulet. Nu se da copilului sa manance din pozitia culcat, ci doar in fund, in scaun de masa. Copilul este de preferat sa se tina fara centuri, pentru a se putea interveni repede la nevoie.
Stiu ca am spus la inceput ca sunt 5 reguli, dar ar mai fi una foarte importanta! Nu se lasa niciodata bebelusul sa manance nesupravegheat!
P. S. Ca un truc, va recomand sa puneti o folie sub scaunul de masa al copilului, pentru a curata mai repede. Se va lasa cu multa mizerie.
Pofta buna! ☺