Copilul tau are mai mult de doi ani si nu articuleaza niciun sunet? Nu se exprima corect, se balbaie puternic sau nu intelege cum sa adapteze tonul vocii in functie de ceea ce vrea sa comunice? Posibil sa aiba nevoie de sedinte de logopedie. In cele ce urmeaza iti vom explica simptomele care trebuie sa te puna pe ganduri si cand este momentul sa apelezi la sedinte de logopedie pentru copilul tau.
Logoped
Logopedul este o persoana cu studii in domeniul psihologiei si psihopedagogiei, care a urmat un master sau cursuri de psihopedagogie speciala. Acesta se ocupa de evaluarea si tratarea problemelor de limbaj si exprimare la copii. Incepand cu varsta de 18 luni, copilul ar trebui sa inceapa sa formeze si articuleze sunete si chiar cuvinte simple, pentru a pune baza limbajului. Cu toate acestea, ,,pornirea” vorbirii poate intarzia. Dintr-un anumit punct, parintii incep sa se ingrijoreze, in functie de asteptarile pe care si le-au facut in privinta copilului si pe baza presiunilor din societate, de tipul ,,Aaa, are trei ani si nu vobeste deja?! Pff, al meu la un an deja lega cuvinte!”. Mai important decat opinia cunostintelor este instinctul de parinte, asa ca daca-ti spune ca este ceva in neregula cu micutul tau, nu strica sa il duci la o sedinta de logopedie. Nu este nicio rusine in acest lucru. Dimpotriva, inseamna ca iti pasa de copilasul tau! Mai bine sa previi decat sa tratezi.
Specialistul in logopedie se ocupa cu problemele de citire, ortografie si de vorbire. Daca micutul tau este balbait pana in punctul in care ii ruineaza performanta scolara sau ii creeaza frustrari in relatie cu celelalte persoane, i-ar prinde bine putina terapie logopedica. Logopedul efectueaza sedinte de terapie cu copii cu diverse diagnostice, precum tulburari de spectru autist, ADHD, dislexie (dificultate in intelegerea literelor si corelarea lor in cuvinte si propozitii), dispraxie (boala care afecteaza capacitatea motrica a copilului, pana in punctul in care scrisul si cititul sunt ingreunate), dislalie (tulburare de pronuntie) si dificultati de procesare senzoriala.
Logopedie copii
Copilul tau nu emite sunete pana la varsta de 2 ani? Incepand de acum, il poti duce la o evaluare logopedica. Specialistul va initia diferite exercitii sub forma de jocuri, prin care va analiza nivelul de limbaj al copilului. La prima sedinta va participa neaparat si parintele, care va raspunde catorva intrebari din partea logopedului. De exemplu, daca micutul a mai luat parte la diverse testari, precum cea de IQ, sau daca i s-au facut analize sau radiografii asociate problemei de care sufera, logopedul trebuie instiintat. Acesta isi va adapta discursul si metodele in functie de specificatiile fiecarui caz in parte.
In functie de rezultatele evaluarii, specialistul logoped isi va da seama de nivelul la care se afla micutul tau din punctul de vedere al comunicarii si expresivitatii. Pasul urmator este sa identifice un diagnostic, daca este cazul. Fiecare diagnostic vine la pachet cu o serie de exercitii si terapie pentru dezvoltare, detalii pe care logopedul ti le va furniza si explica. In continuare, veti stabili de comun acord un program de vizite la cabinet, de exemplu o data sau de doua ori pe saptamana.
Exercitii logopedie
Exista mai multe metode de a-l ajuta pe copil sa-si dezvolte latura sociala si abilitatile de comunicare. Logopedul le va imbraca in ambalajul jocului, care ii atrage pe copii, acestia incepand sa-l considere pe specialist un prieten intelegator de joaca. Multi copii care-si dezvolta limbajul timpuriu, in special la varste mici, pot adopta atitudini deranjante fata de copilul tau. Acestea provin din neintelegerea conditiei copilului si a faptului ca fiecare se dezvolta in ritmul propriu. De aici apare excluziunea din grupurile lor pana in punctul in care copilul se simte marginalizat, frustrat si trist. Logopedul va fi intotdeauna rabdator, intelegator si prietenos cu micutul tau, ajutandu-l sa depaseasca perioadele dificile.
Unul dintre exercitiile comune in cadrul sedintelor de logopedie este privitul in oglinda. Copilul se va privi si va fi indemnat sa pronunte diverse cuvinte. Multe dificultati in vorbire provin din faptul ca micutii nu stiu cum sa isi miste buzele si limba pentru a produce in mod corect sunetele. Pe de-o parte, logopedul ii poate arata cum sa isi pozitioneze limba pentru a reusi sa vorbeasca corect. Oglinda iti arata exact cum iti misti gura si astfel copilul se va putea corecta singur. Acesta este si un exercitiu care poate fi continuat cu usurinta acasa.
Un alt exercitiu util este cel destinat intaririi obrajilor, care au o contributie uriasa in formarea cuvintelor. Logopedul il va invata pe copil sa miste obrajii in diferite metode si astfel va intelege cum se pot schimba sunetele in functie de miscari.
Dislalie polimorfa
Dislalia este un tip de tulburare de pronuntie des intalnita la copii si oficial este cunoscuta sub numele de ,,tulburarea sunetelor vorbirii”. Copiii dislalici fie distorsioneaza sunetele, fie nu le pronunta pe unele deloc, litera ,,r” fiind una dintre cele mai greu de pronuntat de catre copiii mici. Alteori le pot inlocui cu unele mai usor de pronuntat. Tot din cauza dificultatii de a-l pronunta pe ,,r”, micutii il inlocuiesc adesea cu ,,l”, astfel ca iese ,,lamula” in loc de ,,ramura”. O alta problema care se incadreaza la dislalie este pronuntia literei ,,s” cu limba lipita de dinti, care se numeste pronuntie interdentala.
In functie de cat de extinsa este in vorbire dificultatea, exista doua tipuri de dislalie: monomorfa si polimorfa. Prima este o dificultate simpla, in care copilul nu reuseste sa pronunte un anumit sunet si este mai usor de vindecat.
Dislalia polimorfa este incapacitatea de a pronunta si reproduce mai multe sunete. Vorbirea devine distorsionata si greu de identificat. Aceasta produce cea mai mare frustrare atat pentru copil, care nu iti poate comunica exact ce are nevoie, cat si pentru parinti, care se chinuie sa ii inteleaga dorintele si le pot gresi din acest motiv, producand neintentionat mai multa frustrare.
Logopedia este cheia pentru orice dificultate in vorbire sau in scriere. Prin jocuri atractive si interactive, copilul va invata exact ce trebuie sa faca pentru a-si comunica toate nevoile si pentru a construi comunicari fructuoase cu persoanele din jur. Este indicat sa apelezi la o astfel de terapie dupa varsta de 2 ani a copilului, deoarece mai devreme poate fi vorba doar de o intarziere normala in comunicare si nimic grav. Copilul poate fi dus la logoped la orice varsta, fiindca nu este niciodata prea tarziu, insa cu cat mai devreme, cu atat mai bine!