Care sunt afecțiunile cu risc crescut pe măsură ce înaintezi în vârstă?

Înaintarea în vârstă aduce cu sine o serie de afecțiuni destul de grave, care pot crește riscul unor complicații și chiar al decesului. Printr-un stil de viață sănătos, care presupune o dietă echilibrată, mișcare zilnică și evitarea fumatului și consumului de alcool, riscul apariției acestor boli poate fi redus. 

Cu toate acestea, ele pot să se declanșeze, de aceea controlul medical anual este obligatoriu, chiar și în lipsa unor simptome. Iată care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni care apar la persoanele în vârstă.

Afecțiunile cardiovasculare

În timp, vasele de sânge se îngustează, din cauza depunerilor de grăsime, calciu sau plăci de aterom. Din această cauză, circulația sângelui este grav afectată și se poate declanșa un infarct sau un accident vascular cerebral. 

Cel mai des sunt afectate arterele care transportă sângele spre inimă sau spre creier, dar și circulația periferică poate avea de suferit. În cazul în care apar furnicături sau amorțeală în brațe sau picioare, poate fi necesară o angiografie periferică, pentru a pune un diagnostic și pentru a trata boala arterială periferică.

Hipertensiunea arterială

Tensiunea arterială crește odată cu vârsta și este necesar un tratament cronic, pentru a ține situația sub control. Un puseu de tensiune arterială poate duce la accident vascular cerebral. Iar pe termen lung, în lipsa unui tratament adecvat, hipertensiunea poate afecta inima și alte organe interne. Prin urmare, este necesară monitorizarea tensiunii chiar și zilnic, acasă, respectarea stilului de viață recomandat de medic și urmarea tratamentului medicamentos prescris.

Cancerul

Deși poate să apară la orice vârstă, cancerul este întâlnit mai des la persoanele în vârstă. Potrivit Societății Americane de Cancer, 77% dintre cazuri sunt diagnosticate la persoanele care au peste 55 de ani. 

În plus, anumite tipuri de cancer sunt mai frecvente la persoanele în vârstă. Printre acestea se numără cancerul de piele, de sân, de plămâni, cancerul colorectal, de prostată, vezică, stomac și limfomul non-Hodgkin.

Osteoporoza

Poate cea mai cunoscută boală asociată cu vârsta înaintată este osteoporoza sau „boala oaselor fragile”. Afecțiunea se caracterizează prin pierderea de masă osoasă și apare mai frecvent la femeile aflate la menopauză. 

Deși boala în sine nu pune viața în pericol, ea crește foarte mult riscul de fracturi, iar la persoanele în vârstă fracturile, de cele mai multe ori, nu se mai vindecă. De aceea, aceste accidente sunt de obicei urmate de imobilizarea la pat. În cazul fracturilor de șold, care sunt cele mai frecvente la persoanele cu osteoporoză, decesul survine după aproximativ un an, la un sfert dintre bolnavi.

Diabetul de tip 2

Această formă de diabet este cea mai răspândită și afectează în special persoanele care au peste 45 de ani. Diabetul de tip 2 presupune rezistență la insulină și este o boală metabolică în care insulina secretată în mod natural de pancreas nu mai este suficientă pentru a regla nivelul glicemiei.

În lipsa tratamentului potrivit, glicemia crescută poate să afecteze organele interne, ducând inclusiv la atac de cord, insuficiență renală sau orbire. Boala se manifestă însă doar în stadii avansate, de aceea, pentru ca tratamentul să poată fi eficient, este necesară verificarea glicemiei prin analize anuale de sânge, chiar și în lipsa unor simptome.

Prin urmare, consultul și analizele medicale anuale sunt recomandate la orice vârstă, dar sunt obligatorii la vârstnici, pentru că reprezintă singura metodă prin care pot fi diagnosticate și tratate la timp unele afecțiuni grave, care pot duce la deces.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *