Catina sau „ginseng-ul romanesc”
Ei bine, cu totii am auzit de catina, dar cum ajuta sanatatea? Cum se foloseste? De ce specialistii au denumit-o „ginseng-ul romanesc”?
Cu siguranta, de-alungul timpului, ati auzit de catina – ori de la parinti, ori de la bunici, ba chiar de la prieteni. Dar ce este catina si cum o recunosti? Sa stii ca este foarte simplu! Catina este un arbust cu o arie foarte mare de raspandire. Indiferent de sezon, o vei gasi pe prundisuri, pe coastele de deal, pe terenurile saraturoase, pe stancarii, dar si in luncile raurilor. Cu ramurile albicioase si „inarmate” cu spini puternici, este practic imposibil de confundat, iar fructele sale portocalii, sigur nu ai cum sa nu le observi.
Ce este bine de stiut, este faptul ca de la acest arbust se pot folosi toate patile: fructele, scoarta si radacina. E greu de crezut, nu-i asa? Ei bine, fiecare parte a acestui arbust este miraculoasa!
Desi fructele de catina se desprind foarte greu de pe crengute, iar spinii sunt un adevarat scut, nu te da batuta! Pentru a fi mai simplu, rupe crenguta de pe tulpina si bineinteles nu o arunca – scoarta acesteia iti va fi de folos! Daca te gandesti ca arbustiul va avea de suferit. Ei bine, afla ca nu e asa, si chiar daca vei rupe crengile acestuia, nu vei face altceva decat sa ajuti arbustiul sa se dezvolte mai tare si sa fie mai productiv! In cazul in care iti doresti sa iei si radacina, ei bine ar trebui sa stii ca este destul de greu de ajuns la ea. Ruperea sau taierea acesteia va afecta planta. Asa ca… mai bine las-o la locul ei, si gandeste-te ca radacina are aceleasi proprietati ca si scoarta de pe crengute.
Ce proprietati terapeutice au fructele si scoarta crengutelor de catina!
Cum ne ajuta catina organismul? Ei bine, prin simpla lor descriere, continutul fructelor de catina este o adevarata „bomba” de vitamine.
Fructele de catina sunt foarte bogate in vitamina C, vitamina A, in complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colina, inositol), in vitaminele E, K, P si F, celuloza, carotenoide (beta caroten – in concentratie mai mare decat se regaseste in morcovi, xanthophila), dar si in microelemente precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe din care se obtine uleiul de catina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonina, aminoacizi, fitosteroli si enzime.
Datorita complexitatii sale, catina este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic si afrodisiac. Catina este frecvent folosita in prepararea diferitelor creme, in industria cosmetica, farmaceutica, dar si alimentara. Putand fi consumata atat in stare pura, cat si cu miere, sau in forma de pulbere, suc, ulei, vin, gem, ceai sau tinctura, catina este utilizata cu succes in tratarea afectiunilor ficatului, in raceala si gripa, depresie, anemie, cancer, ulcer, gastrita, afectiuni cardiovasculare, artrita, hipertensiune, anemie, nevroze sau spasmofilie.
Cum sa prepari micile minuni din fructele si scoarta de catina
Daca ai fructe si crengute de catina si vrei sa prepari minunatele creme si sucuri, iata cateva retete ce iti vor fi de mare ajutor.
Remedii din fructe
Daca vrei sa iti faci un suc de catina, atunci trebuie sa urmezi urmatorii pasi. Dupa ce le vei pune intr-un vas, acestea vor trebui spalate bine si alese. Apoi, pune-le intr-un mixer si zrobeste-le. Vei obine un suc mai consistent, mai gros. Importnat – sucul trebuie neaparat consumat in maxim 24 de ore, pentru a nu-si pierde proprietatile. Sucul se poate consuma zilnic, luand cate 2-3 linguri de 4 ori pe zi. Daca nu il poti consuma „in pielea lui”, atunci poti sa il diluezi si cu putin suc de mere.
In cazul in care iti mai ramane suc, pentru a nu se altera, fa repede un sirop de catina. La 0,5l de suc pune 0,5l de miere de albine, iar apoi amesteca pana se omogenizeaza. O data omogenizat, pune-l intr-o sticla bine inchisa si lasa-l la frigider. In fiecare zi ia cate 4-6 linguri si vei vedea efectele sale miraculoase. Siropul de catina rezista cateva luni bune dupa ce l-ai preparat, numai daca il pastrezi la frigider.
Fructele se pot pastra si la congelator, in cutiute de plastic, iar la nevoie se mananca cateva lingurite pe zi. De asemenea, fructele se pot usca si apoi se poate face pulberea de catina. Cate o lingurita din aceasta pulbere, administrata de 4 ori pe zi, are un efect vitaminizant si remineralizat. Pentru a obtine pulberea, nu trebuie decat sa iei frustele uscate si sa le dai prin masina de macinat cafea. Simplu, nu?
Tot din fructe se poate face si renumitul ulei de catina, dar acesta necesita un procedeu mult mai complex si o aparatura speciala. Deoarece, in casa este mai greu de obtinut, acesta se poate procura din farmaciile naturiste.
Remedii din scoarta si crengute
Dupa cum spuneam, si scoarta ramurilor de catina are un rol la fel de benefic pentru organism, precum fructele. Pentru a lua scoarta, te poti folosi de un cutit, e mult mai usor si mai rapid. La fel ca si din fructe, din scoarta se poate face: pulbere, tinctura, decoct, dar si un preparat dezinfectant.
Puleberea de catina se obtine din scoarta arbustiului. Inainte de a macina-o cu ajutorul masinii de cafea, aceasta se lasa la uscat circa 2 saptamani. Prin macinare, se va obtine o pulbere gri-albicioasa. Aceasta se va lua in cantitati mici – cate o jumatate de lingurita de 4 ori pe zi.
Daca nu iti place sa iei acest praf, atunci foloseste-l si prepara tinctura de catina. Reteta este una simpla, dar bineinteles la fel de miraculoasa. Iti trebuie doar 7 linguri de praf de catina, peste care sa adaugi 250 ml de alcool alimentar (70-80 grade). Apoi timp de 15 zile o lasi la macerat, agitand-o cat mai des. Dupa ce trece perioada de macerare, tinctura se va strecura si apoi se va putea folosi. Tinctura de catina se ia de 3 ori pe zi – cate o lingura de tinctura amestecata cu 100 ml apa. In cazul ranilor, se poate dilua si mai tare si se pune direct pe rana. Este un foarte bun cicatrizant.
Daca ti-au ramas frunze si alte ramuri de catina, nu le arunca! Din ele poti face decoct si un preparat dezinfectant. Decoctul este o combinatie de doua extracte facute din aceste ramuri si frunze. Pentru a face extractul, se iau doua maini de ramuri si se maruntesc, si se pun la macerat in 0,5l de apa. Acesta se lasa de seara pana dimineata. Maceratul obtinut se pune deoparte. Ramurile se maruntesc si se fierb vreme de 20 de minute la foc mic. Apoi se filtreaza si se lasa la racit. La final, se combina cele doua extracte. Decoctul se consuma pe parcursul unei zile.
Pentru preparatul dezinfectant trebuie sa fierbi o mana de ramuri de catina, taiate marunt, in jumatate de litru de otet, la foc mic, vreme de 10 minute. Apoi se lasa la racit si se filtreaza. Ramurile ramase dupa filtrare se ard complet, iar cenusa rezultata se combina cu putin din otetul obtinut anterior, asa incat sa se formeze o pasta, care se aplica pe locurile afectate.
Aceastea sunt cateva din remediile ce le poti face in casa, cu ajutorul catinei. Gandeste-te ca nimeni nu poate combate afectiunile, decat persoana ta. Cu aceste calitati si proprietati extraordinare, catina se remarca inca o data ca una dintre cele mai valoroase plante cu uz medicinal si alimentar din intreaga lume. Ceea ce trebuie sa faci este sa profiti de aceasta comoara naturala, iar sanatatea ta nu va avea de suferit!