Cele mai frecvente boli pe care le fac copiii. Cât de periculoase sunt?

Sistemul imunitar al copiilor este mai slab, de aceea micuții sunt mai sensibili și se îmbolnăvesc mai des. Însă nu orice boală este una gravă, iar părinții trebuie să știe când e cazul să se îngrijoreze și când pot să trateze foarte ușor copiii acasă. Există multe boli specifice copilăriei, unele periculoase, altele cu simptome ușoare. Acest articol prezintă doar câteva dintre aceste afecțiuni, care sunt mai des întâlnite.

Bronșiolita

Este o inflamație a căilor respiratorii, provocată de virusul RSV, însă poate să apară și în caz de gripă sau ca o complicație a unei răceli. Boala este mai frecventă la copiii care au sub 1 an. Simptomele includ febră, tuse, nas care curge și respirație șuierătoare. Această boală apare frecvent iarna, însă nu necesită internare în spital decât în cazul în care apar simptome respiratorii foarte grave.

Infecția cu streptococ

Despre infecția cu streptococ, părinții trebuie să știe că apare mai ales la copiii de peste 3 ani. Este provocată de streptococul hemolitic de grup A și poate declanșa mai multe afecțiuni: faringite, amigdalite, infecții tegumentare (erizipel, impetigo), dar și scarlatină. 

În cazul faringitei și amigdalitei, infecția se manifestă mai întâi prin febră mare (39 de grade), dureri în gât și inflamarea ganglionilor. Streptococul poate fi diagnosticat printr-un exudat faringian, iar tratamentul presupune administrarea de antibiotic. Părinții, frații și apropiații copilului bolnav vor fi la rândul lor testați, pentru că pot fi purtători sănătoși ai stafilococului. În acest caz, medicul le va prescrie și lor tratamentul cu antibiotic.

Scarlatina este o boală care poate duce la complicații grave. Începe cu febră mare, dureri în gât, inflamarea amigdalelor și ganglionilor, iar după aproximativ 48 de ore apare erupția pe piele, sub forma unor mici papule roșii aspre la atingere. Deoarece necesită un tratament mai agresiv, de obicei este necesară internarea copilului în spital. Dacă nu este tratată corect, scarlatina poate provoca ulterior reumatism cardiac sau articular acut.

Varicela

Varicela sau vărsatul de vânt este una dintre cele mai cunoscute boli ale copilăriei. Este provocată de un virus și există vaccin disponibil, deși acesta nu a fost inclus în schema obligatorie. La copii, această boală nu duce de obicei la complicații. 

Tratamentul constă în controlarea febrei, în cazul în care apare, și aplicarea de pudră de talc pe piele, pentru a reduce mâncărimea provocată de pustule. Pudra de talc și analgezicele necesare pentru a depăși mai ușor această boală pot fi cumpărate din farmacia online DrMax. Este foarte important ca micuțul să nu se scarpine prea tare, pentru că dacă rupe cojițele pot să apară infecții ale pielii, care vor lăsa semne.

Infecția cu rotavirus

Rotavirusul afectează în special copiii mici și, din fericire, există un vaccin care îi poate proteja. Infecția cu acest virus se manifestă prin febră, vomă și diaree, simptome care pot duce foarte repede la deshidratare. De aceea, poate fi periculoasă dacă nu este diagnosticată din timp și dacă părinții nu iau măsuri pentru rehidratarea rapidă a copilului. În cazul bebelușilor și al copiilor care au simptome foarte grave, internarea în spital este cea mai bună soluție.

Boala mână-gură-picior

Această boală cu denumire mai neobișnuită este foarte frecventă la copii. Nu este o afecțiune gravă, însă simptomele sunt neplăcute, iar boala este deseori recurentă. Apare frecvent vara și toamna și este provocată de un virus. Se manifestă prin febră, durere în gât și apariția de bășici în interiorul gurii, pe palme și pe tălpi, de unde și denumirea. Nu există un tratament specific, doar analgezicele recomandate pentru a controla durerea și febra. Boala trece de la sine după aproximativ 10 zile.

Prin urmare, nu orice boală pe care o face copilul este una gravă. Este important însă pentru părinți să cunoască simptomele celor mai frecvente afecțiuni și să ceară sfatul medicului pediatru cât mai repede posibil.

Distribuie:

Lasă un răspuns