Scaunele in secolul al-XX-lea au cunoscut multe etape, designul lor fiind influentat de multe curente ale vremii, intre care Art Nouveau sau Art Deco. Acesta din urma s-a caracterizat prin piese in stil auster, dar bine finisate de nume precum Le Corbusier sau Bauhaus. Stiluri artistice suplimentare, precum cubismul, suprarealismul sau barocul au fost incorporate in diverse zone ale lumii pentru realizarea scaunelor.
In perioada interbelica, un stil nou inflorea urmand cursul modernist al formelor. Designul se baza pe o expresie sociologica a valorilor moderne, astfel ca acestea au inceput sa fie apreciate mai ales de designeri, devenind apoi accesibile si publicului. Miscarile artisticeau fost adaptate in diferite forme, astfel incat sa acopere cerintele consumatorilor, dar sa pastreze din estetic. De cealalta parte sta „esteticul non-estetic” definit prin ergonomie, realizat in beneficiul fiziologic al consumatorului. Undeva intre acestea se regaseste scaunul ideal. Dintr-o serie de teorii aplicabile si multe sensibilitati artistice ce se combina in lumi estetice distincte, doar individul poate defini perfectiunea unui scaun. Ar putea fi un model ergonomic creat pentru a creste productivitatea la locul de munca sau un simplu scaun de bar, eficient in design si pe deplin functional.
Intre timp, comerciantii precum www.scaune-online.ro afiseaza toate spectrele de design, de la elegant, dar ieftin fabricat la cele mai pretioase obiecte artizanale din intreaga lume.
Inainte insa de a decide care este scaunul tau ideal trebuie sa tii cont de cateva sfaturi din partea specialistilor:
1. Marimea scaunelor –Scaunele voluminoase vor arata fabulos intr-o camera spatioasa si aerisita, astfel ca daca ai spatiul necesar si ambientul iti permite, poti alege cu un design somptuos, elegant si rafinat.
2. Materialul scaunelor – poti gasi scaune intr-o varietate de materiale, de la lemn pana la plastic si metal sau combinatii de materiale. Regula este sa alegi scaunele astfel incat sa se integreze perfect in decorul spatiului in care vor fi puse.
3. Stilul scaunelor – un scaun modern va arata urat intr-un living traditional, iar un scaun din lemn sculptat nu isi va gasi locul intr-un spatiu modern. Daca incaperea este simpla, intr-o singura nuanta pala, o culoare indrazneata a scaunelor ar putea sparge monotonia.
4. Confortul scaunelor – Nu te grabi sa alegi cel mai fashion scaun din showroom. Un scaun cu un stil aparte va fi inutil, daca familia prefera sa petreaca timpul afara sau in propria camera in fata televizorului. Asigura-te ca toata familia se simte bine atunci cand se aseaza pe scaunele achizitionate.
5. Durabilitate – aceasta este importanta, mai ales daca investesti o suma mare de bani. Daca ai copii, atunci calitatea mobilierului te va ajuta sa economisesti bani de-a lungul timpului. Daca in casa locuiesc doar doua persoane care au grija de obiecte, atunci poti opta pentru un scaun mai ieftin.
6. Practic – trebuie sa acorzi o atentie deosebita acestui aspect daca ai copii. Scaunele tapitate in alb pot fi extrem de atragatoare cand sunt noi, dar esti sigur ca vor rezista unui copil de 3 ani? In acest caz alege scaune usor de curatat si care nu lasa urme pe podea. De asemenea, un scaun cu roti poate fi o alegere buna, dar acestea devin periculoase daca in casa locuiesc persoane varstnice care au nevoie de o prindere ferma pentru a se stabiliza.
Asadar, tine cont de sfaturile specialistilor si de dorintele tale in materie de design si alege scaunul ideal.
Sursa: www.scaune-online.ro