Cum iti intaresti stima de sine

incredere de sine

Vietile noastre aglomerate adesea ne aduc la limita rabdarii si fac din noi adevarati maratonisti ai slalomurilor zilnice pe care le face prin valorile societatii in care traim. Multi dintre noi sunt de-a dreptul afectati de standardale pe care aceasta ni le impune, nu neaparat pentru ca nu le-am putea atinge, ba chiar depasi, dar ideea unui „trebuie” asurzitor de imperativ limiteaza spiritul creativ din noi si ne face sa ne indoim de noi insine, deci sa ne confruntam cu probleme acute de incredere de sine scazuta.

Fie ca vrem sa recunoastem, fie ca inca avem dubii si insistam sa ne consideram diferiti in felul nostru propriu de a fi, societatea ne costrange adesea sa fim exemplarele pe care nu ni le dorim si pe care nici nu le suportam. Daca vrei sa fii un model reusit, trebuie sa ai grija cum iti constuiesti imaginea, sa ai un cont bancar consistent si sa intregii multe relatii care sunt daunatoare psihicului tau, in caz contrar iind marginalziat/a, judecat/a, deci repudiata din grupurile sociale din care ne dorim cu atat de multa ardoare sa facem parte. Pentru a nu ajunge la o stima de sine exagerat de scazuta, propunem sa cautam impreuna noi moduri de intarire a self esteem-ului.

Indrazneste sa gresesti ! Nimeni nu s-a nascut invatat si chiar si atunci cand am trecut de etapele tipice ale initierii, cu totii ne aflam intr-o continua perfectionare, asta bineinteles daca nu ne multumim cu putin si incercam zilnic sa fim mai buni, mai productivi si mai pregatiti decat am fost cu o zi in urma, deci sa nu ne plafonam. Nu trebuie sa iti fie groaza de esec, caci in imediata lui apropiere, desi presupune asumarea anumitor riscuri, sta reusita, deci capul sus, privirea inainte si arunca lasoul curajului, lasa-te trasa de el si ai incredere in fortele tale proprii !

Accepta criticile constructive ! Pornind de la premisa ca nu suntem perfecte, chiar daca tindem spre perfectiune, recunoaste atunci cand ai gresit sau cand puteai da mai mult din partea ta pentru obtinerea reusitei dorite. Daca esti suficient de norocoasa incat sa ai oameni in jurul tau care sa te sustina, dar care sa iti arate si punctele tale slabe, pe care mai apoi sa incerce sa te ajute sa le corijezi, atunci da, poti spune despre tine ca esti cu adevarat implinita, cu conditia sa nu te inchizi in cochilia ta si sa stii cum sa gestionezi aceste sfaturi pretioase, pe care altele le invata usturator, pe propria piele.

Nu te vorbi de rau ! Lasa aceasta placere morbida pentru toti cei care nu pot tine pasul cu realizarile tale si prefera sa te vorbeasca pe la spate decat sa isi rezolve propriile complexe. Simte incurajarea indirecta din spatele vorbelor veninoase si autopropulseaza-te si mai aproape de succes! Nu te desconsidera, indiferent de esecurile de care ai avut parte pana acum in viata ta !

Recompenseaza-te ! De cate ori simti nevoia unei confirmari cu privire la propriile actiuni, intreaba-te prima data pe tine insati si raspunsul a veni franc, natural. Dupa toate sarcinile pe care le indeplinesti, nu uita sa faci ceva frumos si pentru sufletul tau, caci el e singurul care patimeste din cauza nelinistilor si framantarilor tale, fie ca vorbim de o rochie frumoasa, un parfum nou sau o carte pe care ti-a cazut privirea, nu mai sta pe ganduri, bucura-te cu lucrurile mici din jurul tau !

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *