7 pași pentru un time management mai bun

Timpul este o resursă prețioasă. Adeseori este consumat fără a ține cont de propriile dorințe și nevoi. Astfel, ajungi să te mulțumești doar să te ocupi de muncă și de treburile casnice, fără să mai fie timp și pentru altceva, așa cum ar fi un hobby sau pentru diverse activități împreună cu familia ta. Ceea ce lipsește din această ecuație este un time management bun care să te ajute să distribui această resursă prețioasă eficient între planul personal și cel profesional.

Cu toate că uneori te poți simți copleșită și pare că nu mai este timp pentru nimic altceva, mai ales într-o zi în care ai mult de lucru, o dată ce înveți cum să distribui eficient această resursă, va fi mai simplu să te bucuri de toate.

Un time management eficient nu se reduce la a respecta niște tehnici deoarece este nevoie și de disciplină. De asemenea, a putea coordona timpul eficient înseamnă și să începi să lucrezi mai mult cu tine însăți. Dar știind acest lucru, cum ai putea să îți utilizezi timpul cu mai mult sens? Cum ai putea să devii mai productivă, astfel încât să ai timp și pentru alte lucruri în afară să muncești? Îți vom propune câteva tehnici prin care poți să îți gospodărești timpul mai eficient dar și să poți lucra cu tine însăți.

Ce poate să saboteze un time management bun?

Înainte de a trece la tehnicile propriu-zise, este corect să vorbim și despre ceea ce te poate sabota atunci când dorești să gospodărești timpul mai eficient. În primul rând, este vorba despre convingerile tale negative bazate pe temerile tale că ți-ai irosi timpul, că ai putea pierde bani, că nu ești suficient de bună pentru a face acel lucru pe care ți-l dorești. Astfel de gânduri te determină să alegi în consecință, să bați pasul pe loc și să te plângi în continuare că nu ai timp suficient.

Un alt sabotor este lipsa disciplinei. Astfel, ajungi să fii copleșită de zeci de activități începute în paralel iar la finalul zilei să fii dezamăgită că nu este nimic terminat. Dacă ești mai disciplinată, vei putea avea un control mai bun asupra deciziilor tale. Alte aspecte care țin de sabotajul personal sunt perfecționismul, incapacitatea de a refuza anumite sarcini doar pentru a nu dezamăgi, nu planifici dinainte, nu știi să impui limite, ai un comportament asertiv sau lucrezi într-un mediu în care poți să fii distrasă ușor. Timpul poate să fie aliatul tău atunci când îl valorifici și acționezi eficient.

Cele 7 trucuri pentru un time management mai bun

Pentru a avea o viață mai bine organizată în care, la finalul fiecărei zile simți că ai putut să fii eficientă și ai dus la îndeplinire toate activitățile plănuite, iată câteva trucuri utile pentru un time management mai bun:

  • Acordă atenție propriilor convingeri

Este foarte util să îți identifici convingerile și să le analizezi astfel încât să găsești stimularea necesară pentru a le elimina pe cele negative.

  • Pune-ți întrebări relevante

Atunci când dorești să faci o schimbare pe plan personal, este util să te uiți și în jurul tău. Poate că în cercul tău de prieteni, colegi sau în familie există persoane care pot să fie un exemplu bun pentru tine. Așadar, întreabă-te ce fac diferit acele persoane și ce fel de schimbări au reușit să facă ? Apoi, după ce ai obținut aceste răspunsuri, procedează la fel sau ajustează strategia în funcție de propriile tale nevoi.

  • Pornește de la obiective clare

Nu este suficient să îți dorești schimbarea, este nevoie să îți definești obiectivele. Ține cont de pasiuni, de personalitate, de lucrurile care te motivează dar și de ceea ce îți aduce bucurie. Stabilirea unor obiective, chiar și a celor mărunte, la început, te va ajuta să progresezi.

  • Planifică

Chiar dacă nu ești o persoană care să aprecieze planificarea, pentru time management este o soluție eficientă.  Scrie într-o agendă toate acțiunile pe care plănuiești să le faci în săptămâna care urmează. Începe cu ceea ce este mai dificil și grupează activitățile, lucrează neîntrerupt pentru o anumită sarcină timp de jumătate de oră și recompensează-te cu o pauză. Dacă ai de făcut anumite sarcini rapide rezolvă-le pe loc pentru a evita să te aglomerezi cu multe sarcini. Este important să planifici în funcție de importanță și de timpul în care trebuie să le predai.

  • Nu uita să adaugi în agendă și timp dedicat activităților recreative

Munca este importantă însă, nu trebuie să uiți să te și relaxezi. Fără odihnă vei fi mai puțin productivă. De asemenea, nu uita să îți planifici toate activitățile astfel încât timpul liber să fie în echilibru cu timpul alocat pentru muncă.

  • Aruncă o privire obiectivă asupra listei tale de sarcini

Atunci când creezi o listă de sarcini este important să faci o analiză scurtă la întreg conținutul. S-ar putea să se regăsească pe această listă o serie de sarcini care nu sunt prioritare. De asemenea, analizează cât de mult te-ai ținut de strategia ta de a respecta îndeplinirea tuturor sarcinilor de pe lista ta. Fii cât mai onestă cu tine însăți atunci când faci evaluarea primei săptămâni și identifică elementele care te-au sabotat (ai petrecut mai mult timp pe rețelele de socializare, te-ai uitat la câteva episoade din serial sau te-ai lăsat dusă de val și ai fost iar la cumpărături).

Procedând astfel, îți vei simplifica viața și vei putea să te ocupi de ceea ce este cu adevărat important fără să te încurci în detalii.  

  • Izolează-te

Atunci când ai de făcut o serie de sarcini importante, o soluție eficientă ar fi să îndepărtezi toate elementele care ar putea să te saboteze. Dă telefonul pe silent, închide email-ul, stai departe de rețelele de socializare și lucrează doar cu ceea ce necesită atenția ta.

Adună în jurul tău oameni eficienți

Puterea exemplului este un instrument puternic care să te motiveze să nu te îndepărtezi de la obiectivele tale și să nu te lași distrasă de alte lucruri. Dacă te vei înconjura de oameni pe care să îi poți da drept exemplu și care te motivează, atunci vei putea să dezvolți mai rapid o gândire orientată spre dezvoltare personală.

Atunci când vei începe să faci schimbări și vei duce la îndeplinire diverse sarcini mărunte vei simți o satisfacție cum nu ai mai avut până acum. Nu te vei mai simți presată de timp și nu vei ajunge seara în pat gândindu-te la muntele de sarcini care au rămas rezolvate doar pe jumătate. Printr-un time management planificat atent rezultatele nu vor întârzia să apară însă, ceea ce este important este să îți menții consistența și să nu te abați de la drumul tău.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *