Cum iti inveti copilul sa mearga pe bicicleta?

Pentru tine fiecare etapa din viata copilului tau este importanta. Fie ca este vorba despre primii pasi facuti sau despre primul cuvant spus. La fel de important este si sa faca sport sau activitati in aer liber. Sau sa invete sa mearga pe bicicleta. Iti aduci aminte de cate lovituri ai avut tu parte atunci cand ai invatat singur. Dar totodata si ce frumos era cand te plimbai toata ziua cu prietenii. Totusi daca nu vrei ca cel mic sa aiba parte de atat de multe cazaturi si sa invete repede, uite ce trebuie sa faci:

copilul invata sa mearga pe bicicleta

 • Asteapta ca cel mic sa fie pregatit

De obicei, copiii invata sa mearga pe bicicleta intre 3 si 6 ani. Daca are mai mult de 6 ani si inca nu a invatat, nu iti face griji. Fiecare copilul se dezvolta diferit fizic, cat si mental. Unii copii invata chiar la varsta de 12-13 ani. Daca vrei sa il obisnuiesti de mic cu pedalele, ii poti cumpara o tricicleta sau o bicicleta cu roti ajutatoare.

 • Alege bicicleta potrivita pentru cel mic

Cumpara una adaptata dupa varsta, inaltimea si greutatea copilului. O bicicleta prea mica il poate incurca deoarece va da cu picioarele de ghidon. Una prea mare ii va ingreuna invatatul si se poate accidenta daca nu are control asupra ei. Cel mai bine ar fi sa te asiguri ca atunci cand sta pe sa, poate ajunge cu picioarele pe pamant. Pentru orice eventualitate, poti cumpara si echipamente de protectie (casca, genunchiere, cotiere).

 • Alege locul potrivit unde sa poata invata

Copilul va avea nevoie de mult spatiu pentru a se misca. Trebuie sa invete sa isi tina echilibrul, de aceea nu are nevoie de obstacole in calea lui. Alege o zona retrasa dintr-un parc, o parcare goala, un drum sau orice portiune unde exista asfalt si nu este aglomerat.

 • Pregateste-i bicicleta pentru a invata mai usor. Acest lucru il faci in trei pasi:

 1. Scoate-i rotile ajutatoare. Daca pana acum a mers pe o bicicleta cu roti ajutatoare, este timpul sa i le scoti. Acestea nu il vor face niciodata sa invete sa isi mentina echilibrul.
 2. Scoate pedalele si partea inferioara a scaunului. Astfel, el va sta in pozitie verticala cu picioarele in jos si va invata sa isi tina echilibrul. Daca nu vrei sa scoti pedalele, poti apela la o bicicleta fara pedale.
 3. Regleaza scaunul. Cel mic trebuie sa stea in fund si sa ajunga cu picioarele pe pamant.
 4. Umfla anvelopele bicicletei. Pe partea laterala a pneurilor este recomandata presiunea necesara. Incearca sa tii cont de ea pentru ca bicicleta sa mearga bine.
 • Primul pas: mentinerea echilibrului

Cel mai important pas pentru a invata sa mearga pe bicicleta este sa isi mentina echilibrul. Trebuie sa se obisnuiasca sa urce pe ea, sa stea in sa si sa tina de ghidon. Apoi poate sa ridice picioarele. Tocmai de aceea, este bine sa scoateti pedalele. Astfel cel mic nu va fi preocupat sa pedaleze, ci sa tina de ghidon pentru a merge drept. Cel mai bine este sa incerce pe o suprafata plana si sa se uite in fata pentru stabilitate.

 • Pasul doi: pedalarea

Dupa ce a invatat sa isi mentina echilibrul, puteti pune pedalele inapoi. Invata-l pozitia de start: un picior sta pe sol si celalalt pe pedala. Pedala trebuie sa fie indreptata in sus si piciorul usor indoit. Explica-i ca trebuie sa impinga pedala in fata pentru ca bicicleta sa porneasca, apoi trebuie sa puna si celalalt picior.

 • Pasul trei: franarea si oprirea

Acum trebuie sa stie cum sa franeze in cazul in care apar obstacole si cum sa opreasca. Poate face asta cu ajutorul franelor sau cu picioarele.

 • Pasul patru: regulile din trafic
 1. In situatia in care exista piste special amenajate, trebuie sa circule pe ele. Daca nu exista, poate circula pe drum numai insotit de un adult si intotdeauna pe sensul de mers corespunzator.
 2. Sa poarte casca de protectie.
 3. Sa se asigure din ambele parti cand trece strada si sa treaca pe langa bicicleta.
 4. Sa semnalizeze pentru schimbari de directie.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns