Analize și investigații medicale pe care trebuie să le faci în timpul sarcinii

Momentul mult așteptat a venit și ai aflat că ești însărcinată! Urmează o perioadă plină de bucurii, dar și de emoții și griji, pentru că trebuie să te asiguri că totul decurge bine, atât pentru tine, cât și pentru copilul pe care îl porți în pântece. Pentru asta, vei face mai multe analize și investigații, pe care ți le va recomanda medicul care îți monitorizează sarcina. Iată la ce trebuie să te aștepți.

Analizele de urină

Un test de urină este printre primele investigații pe care medicul ți le va cere și poate fi repetat, la nevoie, de mai multe ori. Analiza urinei arată dacă există vreo infecție, care trebuie tratată sau dacă sunt prezente proteine în urină, ceea ce poate indica preeclampsia. Aceasta este o complicație foarte gravă, care trebuie descoperită din timp, pentru a fi tratată, pentru că poate fi fatală. De aceea, analizele de urină în timpul sarcinii sunt obligatorii.

Testele de sânge

În perioada sarcinii vei face multe analize de sânge, care vor evalua starea ta generală de sănătate. Aceste teste vor verifica dacă următoarele aspecte:

  • Grupa de sânge și RH-ul (dacă ai RH negativ, vei face injecții, pentru ca organismul tău să nu dezvolte anticorpi care să facă rău fătului)
  • Posibile infecții (hepatită, HIV, sifilis)
  • Nivelul de fier (unele gravide dezvoltă anemie în timpul sarcinii și au nevoie de un supliment de fier)
  • Glicemia (pentru a verifica dacă există risc de diabet gestațional, mai ales dacă ești supraponderală)
  • Testele de coagulare (pot fi necesare dacă medicul consideră că există un risc de hemoragie sau dacă vei naște prin cezariană).

Ecografiile pentru monitorizarea sarcinii

Cele mai frecvente investigații pe care le vei face în timpul sarcinii sunt ecografiile de monitorizare. Cu ajutorul lor, medicul va observa dacă totul evoluează așa cum trebuie, iar tu vei avea ocazia să-ți vezi micuțul în timp ce crește frumos în pântecele tău. În timpul ecografiilor, medicul poate face poze sau înregistrări video, pe care să le păstrezi ca amintire.

Există mai multe tipuri de ecografii. Cea mai utilizată este ecografia 2D, însă acum există și ecografii 3D, care oferă imagine tridimensională sau chiar 4D, care îți permit să vezi copilul în timp ce se mișcă, în timp real. Această tehnică avansată oferă și detalii importante pentru medic, astfel încât el poate descoperi din timp orice anomalie.

Ecografia poate estima data probabilă a nașterii, arată sexul copilului și dacă acesta se dezvoltă normal. Este important să faci ecografiile de monitorizare la o clinică unde există aparatură performantă, cum este https://fetalcare.ro/, deoarece calitatea imaginii este esențială pentru o evaluarea corectă a evoluției sarcinii.

Vei face mai multe ecografii: 

  • în primul trimestru de sarcină
  • în săptămânile 18-20 (în această perioadă, medicul poate recomanda și o amniocenteză, dacă bănuiește existența unor boli genetice sau anomalii cromozomiale)
  • În ultimul trimestru (verifică starea placentei, nivelul de lichid amniotic, poziția fătului și lungimea colului uterin).

De asemenea, pe toată durata sarcinii, medicul tău îți va monitoriza tensiunea arterială și greutatea. Toate aceste aspecte sunt foarte importante, pentru că arată starea ta de sănătate și riscul unor posibile complicații care pot să apară (hipertensiunea arterială poate indica un risc de preeclampsie, care poate duce la accident vascular cerebral, boală cardiacă ischemică sau chiar deces).

Distribuie:

Lasă un răspuns