Familiile numeroase inseamna mai multa dezordine. Scapa firmituri de paine peste tot, au multe haine murdare care trebuie spalate, au animale de companie si aniversari, ca sa nu mai vorbim de jucarii cu mai multe piese mici decat are cerul stele. Ce este de facut pentru a evita aceasta neranduiala si cum poti face fata in mijlocul familei fara sa iti pui mainile in cap?
Copiii sunt si ei membrii casei, prin urmare, trebuie sa inteleaga de mici ca sunt responsabili de bunurile lor si de restul obiectelor ce le utilizeaza. Daca ei sunt destul de mari ca sa inteleaga sa-si stranga jucariile inapoi in cutie, inseamna ca sunt suficient de mari ca sa te ajute la treburile casei. Fa-te inteleasa copiilor ca te astepti de fiecare data ca ei sa stranga in urma lor. Dar spune-le pe un ton calm, diplomat in acelasi timp, ca ceea ce le ceri sa nu sune ca o sarcina foarte greu de indeplinit.
In schimb, nu incepe sa te “targuiesti”cu ei, in genul: “Daca iti strangi jucariile, iti voi citi o carte.” Copilul trebuie sa inteleaga ca nu iti face tie o favoare prin indeplinirea indatorii sale. In cazul in care copiii tai au nevoie de ceva care sa-i motiveze pentru a-si face treaba, provoaca-i s-o termine cat mai repede sau cat mai bine, si la sfarsit, fa-le un compliment drept multumire.
Pe forumul mamicamea.ro am citit povestile a mai multor mamici ce au experimentat tot felul de metode ca cele de mai sus pe propriul copil
Mai multe jucarii nu inseamna neaprat mai mult distractie! Ajuta-ti copilul sa exploreze si sa caute noi intrebuintari jucariilor pe care le are deja. De exemplu, jocurile lego sau cuburile sunt o excelenta alegere cand vorbim de jucariile celui mic, deoarece acesta gaseste intotdeauna zeci de feluri in care se poate juca cu ele. Copiii plictisiti isi doresc jucarii noi. Jucarii noi inseamna mai multa dezordine. De aceea, cauta sa-i daruiesti jucarii care sa nu il plictiseasca, ci sa-i dea ocazia sa le gaseasca cat mai multe intrebuintari.
A trecut timpul, si el a crescut! Fa ordine printre jucariile cu care nu se mai joaca si printre hainele care i-au ramas mici. Nu te furisa in mijlocul noptii impreuna cu jucariile sale pentru a le arunca, sperand ca cel mic a uitat ca au existat vreodata. Cum te-ai simti daca cineva ti-ar face tie acest lucru cu obiectele preferate? In schimb, invita-ti copilul sa aleaga cateva jucarii cu care se juca cand era mai mic si puneti-le deoparte.
Cand ii dai mai departe jucariile, nu rata ocazia sa ii insufli importanta daruirii, a binefacerii. Chiar si cat e mic, el se poate bucura ca a facut pe cineva fericit, cum ar fi un copil mai sarac care nu are avantajele pe care le are el.
Cand v-ati hotarat sa mai scapati din lucruri, explica-i copilului care sunt acum avantajele acestui fapt. Este mai mult spatiu de joaca si jucariile sunt mai usor de gasit. Casa ta se simte bine organizata si intretinuta. Copilul nu trebuie sa inteleaga curatenia ca pe o pedeapsa, ci mai degraba ca pe o responsabilitate facuta cu placere, ca la final sa se bucure intreaga familie de rezultat.
Autor: Nicoleta