Te-ai întrebat vreodată cum te poți asigura că ai în permanență un aer curat și proaspăt în casa ta? Ai putea crede că păstrarea curățeniei în locuință este suficientă. Însă nu e chiar așa.
Schimbarea așternuturilor, aspiratul podelelor și covoarelor, spălarea vaselor din bucătărie ajută la păstrarea unui aer curat într-o locuință, însă uneori este nevoie să faci și unele investiții care, pe termen lung, aduc numeroase beneficii sănătății tale și familiei tale.
Iată câteva recomandări pentru a te asigura de calitatea aerului din locuința ta:
Casa este ventilată eficient
Este important pentru sănătate să-ți aerisești zilnic locuința. În absența unei ventilații adecvate în locuință, umiditatea rezultată din activitățile zilnice rămâne la interior și favorizează apariția condensului, a igrasiei și a mucegaiului.
Deschiderea ferestrelor ajută foarte mult la reglarea umidității la interior. La fel și sistemele moderne de ventilație. Acestea acoperă întreaga suprafață a locuinței și permite evacuarea aerului poluat și înlocuirea acestuia cu aer de afară, filtrat în prealabil. Poți opta chiar și pentru recuperator caldura, care permite transferul de energie termică între cele două schimburi de aer (interior-exterior), fapt ce ajută la o păstrare a temperaturii constantă în anotimpul rece.
Calitatea aerului din locuință este cu atât mai importantă cu cât particulele de praf, temperaturile extreme sau animalele de companie pot acționa ca iritanți pentru organism, în special pentru sistemul respirator.
Folosești purificatoare și ventilatoare de aer
Dacă o pată pe covor îți sare în ochi și nu îți dă pace până când nu reușești să o faci să dispară, un aer încărcat cu microparticule nocive pentru sănătate nu este atât de evident. Ca să te asiguri că ai parte de cel mai curat aer în locuința ta, poți apela la purificatoarele de aer. Le poți monta oriunde în casă, însă cel mai potrivit loc pentru ele este baia. Acolo, împreună cu un ventilator baie silentios, pot face minuni pentru aerul din casa ta.
Ai plante de interior
Plantele nu numai că arată bine în orice casă, dar au și un rol important în purificarea aerului din interior. Toate plantele sunt proiectate biologic să preia dioxidul de carbon și să elibereze oxigenul. Cele din ghiveci nu fac excepție.
În plus, atunci când sunt îngrijite corect, plantele sunt și umidificatoarele naturale perfecte pentru locuința ta. Dacă ai adus plante în locuința ta, ai grijă la lumina, temperatura și necesarul de apă pentru fiecare plantă în parte. Din când în când, scutură de praf frunzele plantelor, pentru un efect maxim asupra aerului din locuința ta.
Acestea sunt doar câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a te asigura că aerul pe care îl respiri atunci când petreci timp acasă este unul curat și benefic pentru sănătate.