Teatrul este una dintre cele mai apreciate forme de arta, prin caracterul sau colaborativ si elementele de limbaj, miscare si expunere, care au puterea de a transpune privitorul in centrul povestii. Din punct de vedere vizual, sunt accentuate doar elementele esentiale, iar restul ramane la latitudinea privitorului. Acest aspect constituie un element important care joaca rol in dezvoltarea creativitatii si a imaginatiei copilului.
Teatrul ca activitate de dezvoltare
Numeroase studii au dovedit de-a lungul timpului ca teatrul practicat are beneficii importante in dezvoltarea copilului. Participarea la astfel de cursuri are rolul de a combate timiditatea si tracul copiilor. Teatrul le ofera un sentiment de stima de sine si incredere in urma performantelor obtinute.
Totodata, practicarea cursurilor de teatru presupune participarea in mod activ intr-o forma de arta, care se desfasoara intr-un colectiv in care copiii invata sa lucreze in echipa.
Importanta pentru educatie
Teatrul ofera sansa copiilor sa acceseze noi lumi, unde pot acumula cunostinte despre personaje istorice si evenimentele la care au participat, opera clasice si autorii lor si multe altele. Acest tip de activitate dezvolta curiozitatea pentru subiecte noi, care poate fi satisfacuta prin lectura. Astfel se ajunge la o imbogatire importanta a culturii generale a copilului.
Tot la capitolul educatie se inscrie un alt beneficiu al teatrului, care ajuta la dezvoltarea abilitatilor de invatare. Prin practicarea teatrului, copilul invata piese si punerea lor in scena, ceea ce il solicita din punct de vedere creativ si al concentrarii. Prin astfel de exercitii sunt antrenate si “tinute in priza” memoria si atentia.
De departe cel mai puternic argument care sustine introducerea teatrului in viata copiilor este faptul ca ii distrage de la tehnologiile la care ravnesc. Totodata, le ofera o alternative care contribuie la schimbarea lor, atat din punct de vedere comportamental, cat si din punct de vedere al cunostintelor.