Tot ce trebuie sa stii despre deschiderea unui restaurant

Deschiderea unui restaurant este o idee buna de business, insa trebuie sa fii foarte atent la etapele pe care trebuie sa le parcurgi. Daca stateai intr-o zi pe terasa unui restaurant si te-ai gandit ca ar fi o afacere buna sa deschizi si tu unul, sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii. In afara de gasirea locatiei si dotarea ei cu echipamente HoReCa, ai nevoie si de cateva calitati de manager.

deschiderea unui restaurant

 

 Conceptul si tipul de restaurant

Daca vrei sa ai succes, sunt doua variante. Prima este sa vii cu ceva nou pe piata si sa ai un concept unic. A doua varianta este sa deschizi un restaurant de nisa, dar cu produse si servicii de calitate foarte buna.

Indiferent pe care dintre cele doua variante le alegi, trebuie sa ai in vedere sa iti faci clientul fericit. Asta inseamna ca trebuie sa ii asiguri un loc bine amenajat, de bun gust si care sa-l atraga.

  • Restaurant clasic: aici ai o posibilitate mai mare de reusita pentru ca acoperi mai multe cerinte si preferinte. De altfel, poti organiza evenimente mari: nunta, botez, etc. Costurile pot fi mai mari deoarece ai nevoie de mai multe resurse.
  • Restaurant cu specific: multiple optiuni, de la specific italian pana la specific libanez.
  • Bar/Pub: in aceste cazuri poti include in meniu doar cateva preparate simple sau sa inchei un contract cu o firma de catering. Trebuie sa te axezi pe calitatea si diversitatea bauturilor.
  • Fast-Food: lucrurile nu sunt atat de complicate aici pentru ca nu ai nevoie de spatii mari sau multi angajati. Avantajul acestui tip de restaurant este viteza de servire.

 Alegerea locatiei si echiparea acesteia

Locatia trebuie sa fie aleasa in functie de tipul de restaurant dorit. Astfel, trebuie sa ai un spatiu mai mare in cazul in care vei organiza evenimente sau ceva mai mic pentru restaurante specifice. Desigur, gandeste-te si la amplasarea lui intr-o zona accesibila pentru a fi la indemana clientilor.

Urmeaza dotarea spatiului cu tot echipamentul de care ai nevoie:

  • Achizitioneaza mobilierul in functie de tema restaurantului si incearca sa fie unul cat mai comod pentru client.
  • Pentru bucataria restaurantului, achizitioneaza utilaje pentru bucatarii profesionale, mobilier din inox si alte accesorii de care ai nevoie pentru servirea clientilor.
  • In cazul unui bar, exista numeroase echipamente specifice pentru a produce cele mai bune bauturi.

 Daca bugetul tau nu poate acoperi costul unor utilaje noi, poti alegerea varianta celor second hand.

 Stabilirea meniului

Meniul unui restaurant clasic

 

Informeaza-te in legatura cu ce ai putea oferi, iar apoi fa o comparatie cu ce ofera concurenta. Astfel ai putea sa afli ce se cere pe piata, ce consuma clientii cel mai mult si ce ai putea sa oferi tu in plus.

Desigur, inainte de a stabili produsele, discuta cu angajatii care se vor ocupa de productia lor. Acestia iti pot da anumite sfaturi in legatura cu ce poti alege.

Iar daca vrei sa faci o impresie buna, da o nota creativa meniului tau: poate niste denumiri amuzante sau o altfel de prezentare a produselor.

Organizarea planului de afaceri

Am ajuns la etapa in care ti se cer si aptitudini de manager pentru a alcatui un plan de afaceri cat mai bine pus la punct.

Poti apela la speciliasti din acest domeniu pentru a afla de ce documente si autorizatii ai nevoie, dar si ce taxe vei plati. Daca vrei sa fii previzibil, aduna sfaturi de la cei care au o afacere in acest domeniu. Astfel poti afla cum este mai bine sa procedezi si alte situatii la care ai putea fi expus.

Fii atent la concurenta!

Studiaza localurile concurente si vezi care este cheia succesului lor si ce ai putea imbunatati tu. De asemenea, un avantaj in fata lor ar fi un raport convenabil pentru clienti intre cost si calitatea produselor/serviciilor.

Promoveaza-ti afacerea!

In zilele de azi, tehnologia este un element important din viata noastra. Asa ca este foarte important sa creezi un site, pagina de Facebook sau pe alte platforme. Astfel poti mentine legatura cu clientii, lasandu-le posibilitatea de a-si spune parerea.

Pentru promovarea in offline, cateva bannere sau pliante cu meniul sau oferte pot fi o idee buna daca sunt realizate intr-un mod care sa atraga atentia.

 De ce acte ai nevoie?

acte necesare unui restaurant

In primul rand ai nevoie de autorizatia sanitar-veterinara pentru care vei depune o cerere de inregistrare la Biroul Unic al Directiei Sanitar-veterinare a judetului in cauza. Langa aceasta cerere vei mai depune urmatoarele acte:

  • Declaratie pe propria raspundere privind indeplinirea conditiilor legale de functionare;
  • O cerere tip dactilografiata;
  • Un memoriu tehnic;
  • O schita tehnica pentru fluxul tehnologic al obiectivului si o schita de amplasare si proiectare pentru obiectivele construite ulterior, daca este cazul;
  • Contractul incheiat cu Directia Sanitar-veterinara pentru serviciile de asistenta, inspectie si control;
  • O copie a documentelor care atesta statutul de societate;
  • Actul de proprietate sau contractul de inchiriere pentru spatiu, in functie de caz;
  • Dovada achitarii taxei de autorizare.

Documente necesare pentru ITM si SSM: (pentru dosarul personal al angajatilor)

  • Actele necesare angajarii
  • Contractul individual de munca
  • Fisele de instruire la angajare si cele periodice
  • Documente privind protectia angajatilor
  • Evaluarea de risc
  • Contract pentru cursurile privind situatiile de urgenta
  • Alte documente care specifica legalitatea datelor din registru

Documente necesare de la si pentru pompieri:

  • Copia certificatului constatator, intocmit de un electrician autorizat de ANRE;
  • Copia planului de evacuare in caz de urgenta;
  • Copiile certificatelor de conformitate si garantie pentru extinctoarele din local.

Documente necesare pentru primarie:

  • Acordul vecinilor pentru a-ti desfasura activitatea, daca este cazul;
  • Avizele obtinute in urma procesului de autorizare, in original sau copii.
 Alte detalii de care trebuie sa tii cont

Intreaga afacerea nu ar functiona fara personal (bucatari, ospatari, barmani, personal de curatenie, etc). De aceea trebuie sa depui atentie atunci cand iti selectezi angajatii.

Daca vrei sa ramai in memoria celor care au consumat la restaurantul tau, trebuie sa oferi un aspect placut si ingrijit. Ia in calcul si adaugarea logo-ului pe uniformele salariatilor, pe tacamuri sau prin interiorul cladirii.

Si nu in ultimul rand, pe langa aceste detalii, conteaza si atitudinea ta fata de oamenii cu care vei lucra si pe care ii vei intalni. Trebuie sa prezinti incredere clientilor si sa fii deschis fata de angajatii tai.

Distribuie:

Lasă un răspuns