Cum să îți alegi cariera când ești indecisă

Alege-ți cariera potrivită

Există sute, mii de oportunități de carieră, chiar și pentru femei. Cum poți alege cariera potrivită pentru tine când ai atâtea opțiuni la dispoziție? Indecizia te acaparează când vezi lista cu opțiuni, însă alegerea nu este atât de dificilă pe cât pare. În continuare, te vom ajuta să înveți cum să îți alegi cariera atunci când nu ești sigură încotro trebuie să te îndrepți.

Evaluează-te

Înainte să poți alege o carieră care să ți se potrivească, trebuie să te cunoști. Această cunoaștere se referă la valorile tale, interesele pe care le ai, abilitățile și aptitudinile. De asemenea, trebuie să știi ce fel de personalitate ai, pentru a elimina opțiunile care nu se potrivesc cu aceasta. Pentru a te cunoaște, poți apela la diverse teste de carieră, care te vor ajuta să descoperi care sunt ocupațiile care ți s-ar potrivi. De asemenea, poți apela oricând la un consilier de carieră.

Fă o listă cu ocupațiile care te interesează

Dacă ai trecut deja prin faza de evaluare, cu siguranță ai deja o listă cu posibilele cariere care ți s-ar potrivi. Pentru a fi cât mai organizată, grupează-le în funcție de categorie. Pe nou listă, începe cu acea ocupație care apare de mai multe ori pe lista precedentă. Asigură-te că treci pe listă ocupațiile care te atrag. Chiar dacă nu știi prea multe despre o anumită ocupație, te poți interesa în legătură cu aceasta.

Cercetează ocupațiile de pe listă

Culege informații despre fiecare dintre ocupațiile pe care le-ai notat pe listă. Caută descrierea ocupației și cerințele pe care trebuie să le îndeplinești în materie de studii și experiență.

Scurtează lista

Chiar dacă deja ai scurtat lista anterior, când ai ales doar ocupațiile care ți se potrivesc și ți se par interesante, este timpul să o scurtezi din nou. Bazându-te pe informațiile pe care le-ai obținut din cercetarea ocupațiilor, elimină-le pe acelea care nu consideri că ți-ar plăcea. Pe această listă scurtată, ar trebui să ai cel mult cinci ocupații, în final. Elimină toate ocupațiile pentru care nu ești suficient de pregătită și în care nu crezi că ai reuși să excelezi.

Informează-te de la sursă

În momentul în care pe lista ta au rămas puține ocupații care te-ar interesa, este timpul să faci o cercetare mai amănunțită. Stabilește întâlniri cu diverse persoane angajate în domeniul care te interesează ca să afli mai multe informații despre fiecare ocupație în parte.

Alege-ți cariera

Acum că ai obținut toate informațiile de care ai nevoie, ar trebui să fii pregătită să alegi o carieră. Având în vedere informațiile obținute, alege cariera care consideri că ți-ar oferi cea mai mare satisfacție.

Identifică-ți obiectivele

Ai decis care carieră ți s-ar potrivi, însă sarcina ta nu se încheie aici. Acum este momentul să identifici obiectivele tale pe termen scurt și lung. De exemplu, obiectivele pe termen lung se referă la o durată de trei până la cinci ani. Între acestea, poți avea în vedere încheierea unor cursuri care te-ar ajuta în cariera pe care ai ales-o.

Întocmește un plan de acțiune pentru carieră

Pentru a te asigura că îți atingi obiectivele propuse, este necesar să întocmești un plan de acțiune. Notează toți pașii pe care îi consideri necesari pentru a-ți atinge obiectivele. Nu uita să ai în vedere și eventualele obstacole care ar putea interveni.

Cum să îți alegi cariera

Chiar dacă ți se pare imposibil de aflat cum să îți alegi cariera, urmând sfaturile de mai sus, vei reuși. Asigură-te că urmezi toți pașii menționați. Nu te speria dacă vei descoperi că îți dorești o altă carieră decât cea pe care ai ales-o, deoarece o poți oricând schimba.

Distribuie:

Lasă un răspuns