Incepand cu varsta de 6 luni ale copilului, pot aparea primii dinti de lapte. Odata cu ei se instaleaza o stare de disconfort pana in punctul durerii. Exista numeroase mituri care inconjoara acest subiect si care pot induce eroarea pentru mamici, mai ales daca sunt la primul copil. Acest articol trateaza subiectul eruptiei dentare si iti explica cum sa-ti ajuti bebelusul sa treaca mai usor prin aceasta etapa.
Eruptie dentara bebelusi: cand ies dintii la bebelusi
Mugurii dintilor se formeaza inca de cand fatul se dezvolta in uter, incepand cu saptamana cu numarul 6 de sarcina. Apoi, in lunile 3-4 de sarcina, se creeaza substanta dura care urmeaza sa inconjoare dintii. Cu toate acestea, aparitia propriu-zisa a dintilor se produce dupa luna a sasea de viata inafara uterului. Procesul dureaza pana in jurul varstei de 3 ani a copilului. In aceasta perioada ar trebui sa erupa toti cei 20 de dinti, cate 4 dinti la fiecare jumatate de an.
Eruptia dentara reprezinta o perioada delicata in viata bebelusului, deoarece este insotita de senzatii deranjante pentru un timp indelungat. In plus, copilul este predispus la dezvoltarea unor infectii asociate sensibilitatii orale din aceasta etapa. Ramai alaturi de noi pentru a afla simptomele care-ti indica eruptia dentara si ce sa faci ca sa-i alini durerea micutului tau.
Simptome aparitie dinti bebelusi: cum recunosti aparitia dintilor
Simptomele sunt diverse si nu este obligatoriu ca toti bebelusii sa le incerce. Uneori, copilul se poate confrunta cu un singur simptom, cu grad de disconfort scazut, alteori le poate simti pe toate la intensitate crescuta. Este important sa recunoastem semnele eruptiei dentare, pentru a fi pregatite sa ajutam bebelusii sa treaca mai usor peste aceasta perioada. Astfel, am realizat un top al celor mai comune simptome, cu care se poate intalni si copilul tau cel putin o data:
1. Bebelusul isi introduce in mod constant mainile in gura sau alte obiecte
Inainte ca dintii sa erupa, este posibil ca bebelusul sa simta nevoia de a roade obiecte sau chiar propriile maini. Astfel, daca observi ca micutul isi tine pumnii in gura, incearca sa nu il opresti, fiindca este o reactie normala, care il ajuta sa tina starea de disconfort sub control.
Ca sa-l ajuti in aceasta etapa, asigura-te ca lucrurile pe care le introduce sunt suficient de mari incat sa nu se poata inneca si ca acestea sunt moi. Astfel, gingiile nu vor fi ranite. In plus, poti asigura colturile din casa ca, in cazul in care cade si se loveste, sa nu isi produca mai multa durere in zona gurii.
2. Hipersalivatie bebelusi
Deoarece se produce o schimbare semnificativa pentru organismul copilului, reactia gurii este sa produca saliva in exces. Fiindca micutii tind sa tina gura deschisa continuu in aceasta perioada, saliva se scurge in primul rand pe barbie. Saliva umana este acida si chiar daca este propria saliva, pielea micutului este suficient de sensibila ca sa fie afectata de aciditate. Efectul este ca pielea de pe barbie se va inrosi. Mai mult, pot aparea eruptii cutanate. Pentru a le preveni, barbia ar trebui stearsa constant cu un servetel fin.
3. Gingii inflamate copii
Urmatorul pas este inflamarea gingiei, moment in care apare si durerea. Din cauza acutizarii disconfortului, micutul se poate confrunta cu un somn agitat sau chiar insomnie, cu nevoia de a-si freca obrazul, urechea si poate refuza mancarea. De vreme ce, incepand cu varsta de 6 luni, copilul poate trece la diversificare, poti inlocui bucatile de mancare cu piureuri si iaurturi reci. Senzatia de rece il ajuta sa treaca peste durere mai usor.
Pentru a afla cat de aproape este eruptia, inspecteaza situatia gingiei. Daca este rosie si cu o linie alba, inseamna ca dintele este pe punctul de a sparge gingia. Chiar daca a erupt dintele, greul s-ar putea sa nu fi trecut. Perioada imediat urmatoare este cruciala, fiindca bebelusul este sensibil, iar aparitia dintelui presupune o rana deschisa. Aceasta este intotdeauna un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor, care pot conduce la o infectie. Laptele matern contine substante active care previn dezvoltarea bacteriilor.
Febra de la dinti: adevar vs mit
Multe mame asociaza febra din aceasta perioada cu aparitia dintilor, insa medicii afirma ca nu exista o relatie de cauzalitate intre cele doua. Acestia sustin ca febra provine dintr-o infectie dezvoltata din cauza ranii deschise din gura bebelusului. Daca febra nu este mare si tine mai putin de 48 de ore, nu este motiv de ingrijorare. Mama poate scadea febra in mod mecanic, prin impachetari ude. Daca febra persista mai multe zile sau daca nu scade, este cazul sa va adresati unui specialist pentru tratament. In perioada dentitiei, o alta posibila infectie este otita, pentru care este important sa va adresati pediatrului. De asemenea, un alt simptom este diareea.
Hranirea cu biberonul presupune ca laptele sta mai mult timp in gura decat in cazul alaptarii la san, lucru care creeaza un mediu umed, ideal pentru infectii. Dupa fiecare masa, puneti accent pe igiena orala prin stergerea gurii cu un tifon imbibat in apa plata.
Cum sa eviti dureri gingivale la bebelusi: jucarii dentitie
Deoarece micutul simte nevoia sa roada lucruri pentru a ajuta dintele sa iasa mai repede din gingie, ii poti oferi jucarii speciale pentru dentitie, umplute cu gel. Pentru un plus de calmare, le poti tine in prealabil in congelator. Un alt truc este masajul gingival, care se poate realiza si cu gel specializat, insa doar cu acordul medicului, deoarece are efect analgezic.
Evita bauturile dulci de orice fel, deoarece zaharul favorizeaza aparitia bacteriilor. Opteaza in schimb pentru hidratare intensa cu apa plata sau cu suc de fructe sau legume facut in casa.