Gatitul poate deveni monoton sau chiar o problema, atunci cand ramai fara idei de retete. Multe femei intampina dificultati in crearea meniului zilnic, gatesc pe fuga sau depasesc bugetul stabilit pentru mancare. Solutia? Planificarea meselor. Aceasta este o metoda inteligenta prin care poti gestiona eficient meniul zilnic de acasa, dar si banii.
Planificarea meselor reprezinta modul de organizare al micului dejun, pranzului, cinei si gustarilor, pe o perioada de timp stabilita. Acest lucru face inainte de a merge la cumparaturi. Unele persoane isi planifica mesele pentru o luna, altele, pentru o singura zi. Nu exista reguli stricte in acest sens. Fiecare persoana trebuie sa isi gaseasca ritmul personal in acest proces si sa isi faca totul in felul propriu. Cu toate acestea, exista cateva trucuri prin care poti sa devii mai organizata si mai inspirata.
Cauta retete saptamanal!
Atunci cand ai putin timp liber, cauta sa te inspiri din cartile sau din site-urile cu retete. Alege o sursa structurata adecvat, pe care o consideri potrivita si pe care sa o poti urma fara sa intampini dificultati. Noteaza-ti retetele care te intereseaza, pentru a le gasi apoi cu usurinta.
Consulta-te cu cei dragi!
Partenerul de viata, familia, copiii sau alte persoane alaturi de care locuiesti au propriile gusturi si pofte. Discuta cu toti in legatura cu ce le-ar placea sa manance in viitorul apropiat.
Ai grija la calitatea alimentelor!
Planificarea meselor nu inseamna sa combini, la intamplare, niste retete, ci sa ai grija de calitatea acestora. Alege alimente bogate nutritiv, cat mai naturale si variate. Copiii au nevoie de nutrienti pentru a creste sanatos, iar adultii, pentru a-si mentine sanatatea.
Pune accentul pe fructe si legume proaspete, care trebuie sa constituie 50% din alimentatia zilnica, fiind o sursa bogata in vitamine si minerale. Alege pestele mai des, in detrimentul carnii si alege cereale integrale in locul celor rafinate. Totusi, nu neglija produsele de origine animala, intrucat carnea, ouale si lactatele contin si ele micronutrienti importanti, precum vitamina D, B12, K2, fier, calciu.
Organizeaza-ti mesele intr-un calendar!
Odata ce ai stabilit ce si cum vei gati, noteaza pe zile, intr-un calendar de perete sau unul electronic, meniul fiecarei zile (mic dejun, pranz, cina si gustari). Planifica-ti mesele pe o perioada de timp pe care o consideri potrivita (o saptamana, doua saptamani, o luna), in functie de cat de des esti dispusa sa faci cumparaturile.
Stabileste cantitatea de mancare pe care o gatesti
Trebuie sa ai in vedere perioada de timp in care poti consuma un anumit fel de mancare, dupa ce l-ai gatit. Acest lucru depinde de fiecare persoana. Unele persoane nu mananca mancare reincalzita dupa 2 zile, altele mananca aceeasi mancare timp de o saptamana. Ia in considerare acest aspect, in functie de obiceiurile fiecarui membru al familiei.
Ia in considerare reducerile!
Pentru unele persoane este de ajutor sa caute reducerile din prezent si sa isi planifice mesele in functie de acestea. In acest mod, poti economisi timp si bani.
Organizeaza seri tematice!
Serile tematice stabilite o data pe saptamana pot fi o interesante pentru familiile care au copii. Planifica o seara de paste, o seara de lasagna, o seara de supa sau orice alt fel de mancare, in fiecare saptamana.
Fa o lista de cumparaturi si planifica ziua de cumparaturi!
Odata ce ai organizat toate mesele pe perioada urmatoare, fixeaza o zi in care esti disponibila pentru cumparaturi. Recapituleaza toate retele si noteaza intr-un caiet ingredientele necesare, apoi fa o lista de cumparaturi cu toate produsele de care ai nevoie, alaturi de cantitatea totala.
Distribuie ingredientele in mai multe mese!
Atunci cand iti planifici mesele, ia in considerare retele care necesita aceleasi ingrediente. Spre exemplu, dintr-un pui poti folosi mai multe segmente pentru diferite mese (supa, snitele, pui cu legume la cuptor), impartite in zile diferite.
Congeleaza pentru mai tarziu!
Unele persoane gasesc de mare ajutor congelarea unor ingrediente. Spre exemplu, atunci cand faci o mancare de fasole, fierbe mai multa fasole si pune deoparte o cantitate din aceasta. Pune-o intr-o punga alimentara si pastreaz-o la frigider pentru alte zile.
Fa-ti un plan de rezerva!
Uneori, pot avea loc evenimente neasteptate care sa-ti dea peste cap planurile. De aceea, e posibil sa nu ai timp sa iti organizezi unele mese in acea perioada. Cand dispui de mai mult timp, planifica mese care au la baza retete rapide, perfecte pentru perioadele critice.
Asadar, incearca aceste trucuri si afla care dintre acestea functioneaza mai bine pentru tine, pentru a-ti planifica mesele inteligent.