Cum vorbesti cu copilul tau despre noul coronavirus (Covid19)

Aparitia noului coronavirus aduce cu sine si o serie de stari de anxietate, stres si nesiguranta, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. Se intampla schimbari si in universul lor si chiar daca poate consideri ca nu au o importanta majora, ei le resimt puternic.
Am pregatit cateva sfaturi care sa te ajute sa gestionezi mai bine relatia cu copilul tau si sa-i vorbesti despre noua realitate de astazi, una care este influentata de noul coronavirus.

1. Ai grija de tine
In primul rand este important sa-ti acorzi tie atentie. Starile tale influenteaza puternic starile copilului tau. Asadar, inainte de i te adresa lui, ia-ti un timp pentru a te calma, gaseste modalitati constructive pentru a gestiona situatia si a identifica lucrurile pozitive. Cu siguranta nu este usor, dar incearca sa iei fiecare zi asa cum vine si ai incredere ca lucrurile se vor remedia.

2. Vorbeste direct cu copilul tau
Nu incerca sa-i ascunzi situatia si explica-i intr-o maniera adaptata varstei lui despre noul coronavirus si cat de importante sunt actiunile lui in vederea combaterii acestuia. Vorbeste-i despre masurile recomandate de catre autoritati si despre cum el deja respecta multe dintre ele. Actiunile sale sunt importante, utile si au un impact in bunul mers al lucrurilor (exemplu: statul in casa, igiena personala etc.).
In plus, este posibil ca acesta sa aiba acces la informatii si din alte surse. Verifica constant ce a citit sau ce a auzit astfel incat sa poti sa-i oferi doar date sigure.

3. Ofera-i spatiul sa-si exprime frustrarile
Chiar daca activitatile pe care copilul tau le rateaza nu ti se par foarte importante (de exemplu mersul la un concert, practicarea unui sport), comparativ cu problemele de adulti mai serioase, ele conteaza enorm pentru cel mic. E important sa-i oferi spatiu sa se exprime si e normal si firesc sa il aiba.

4. Pastreaza o rutina
Copii au nevoie de structura si rutina in viata lor. Cu toate ca in aceste vremuri nu putem sa ne raportam la vechile obiceiuri, e util sa concepeti noi rutine pe care sa le respectati in fiecare zi (timp pentru joaca, timp pentru studiu, pentru activitate fizica, pentru folosirea tehnologiei sau pentru a comunica cu alti prieteni).

Daca simti ca ai nevoie de sprijin in depasirea unei situatii care iti provoaca neliniste, nu ezita sa ma contactezi pentru un plan de actiune personalizat. Sedintele se tin online (skype, what’s app) sau telefonic.
Psiholog Maria Dimieru www.mariadimieru.ro

Distribuie:

Lasă un răspuns