De ce este important sa te prezinti la Dublu Test in sarcina

Sarcina este o perioada provocatoare pentru orice femeie si, mai ales, poate fi incarcata de nesiguranta. De aceea, pentru a ne asigura ca fatul se dezvolta normal, este imperios necesar sa ne prezentam la ecografii si sa realizam toate analizele care ni se cer. Din nefericire, exista cateva situatii care impun analize suplimentare. Datorita tehnologiei medicale avansate, putem depista anumite probleme de sanatate ale mamei si fatului inca dinainte ca acesta sa se nasca. Cu siguranta ati auzit despre sindromurile Down, Edwards si Patau. Acestea pot fi prevazute si diagnosticate cu ajutorul unor analize specifice. Acest articol explica importanta Dublului Test si care sunt anomaliile pe care le prezice.

Analize trimestru I

Primul trimestru de sarcina este deosebit de important pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului. Este momentul cand trebuie realizate mai multe ecografii si analize de sange, pentru ca medicul care monitorizeaza sarcina sa depisteze probleme de sanatate, atat ale mamei, cat si ale fatului. De la calcularea unor parametri de crestere si dezvoltare ai copilului pana la eventuale carente ale mamei, toate pot fi diagnosticate cu ajutorul analizelor. Odata depistate, acestea pot fi corectate prin alimentatie sau tratament, in functie de problema in cauza. Din nefericire, exista anumite probleme ale fatului care nu pot fi tratate, asa cum sunt anomaliile genetice. Tot ce putem face este sa aflam daca fatul sufera de acest lucru si sa decidem in consecinta.

Cea mai importanta ecografie de la inceputul sarcinii este morfologia de trimestru I, unde poti afla daca micutul tau este sanatos sau daca sufera de o problema de sanatate. Inca de la morfologie, pot exista indicii care sa arate daca fatul sufera de o anomalie cromozomiala, de exemplu. Forma capului si a nasului sau grosimea cefei sunt doar cateva dintre semnele care ii arata medicului posibilitatea unui sindrom Down. Atunci, medicul te va trimite pentru realizeaza Dublului Test.

In ce consta Dublul Test si cu ce ne ajuta

Dublul Test reprezinta un screening prenatal obligatoriu, care se realizeaza in aceeasi zi cu morfologia de trimestru I. Rolul acestuia este de a calcula probabilitatea ca fatul sa sufere de o anomalie cromozomiala. Dublul Test nu este o metoda de diagnostic, deci nu iti poate garanta 100% ca fatul este sanatos sau bolnav. Totusi, aceasta analiza de sange calculeaza probabilitatea procentuala ca micutul tau sa sufere de sindromuri precum Down, Edwards sau Patau in timpul sarcinii sau la nastere, in functie de cativa factori importanti, pe care ii explicam in continuare.

Analiza ia in considerare cativa factori, precum markerii PAPP-A si beta hCG, pe care ii combina cu aspecte depistate la morfologie. Markerul seric PAPP-A este o glicoproteina care deriva din placenta si a carei valoare trebuie sa fie in continua crestere pe masura ce sarcina evolueaza. Un nivel scazut al proteinei A plasmatice  indica prezenta trisomiei 21, adica Sindromul Down. Acesta apare atunci cand o copie extra a cromozomului 21 se lipeste de cea normala. Este aceeasi cauza si pentru sindromurile Patau (trisomia 13) si Edwards (trisomia 18).

Beta hCG este un hormon glicoproteic regasit in placenta, iar verificarea lui este necesara pentru confirmarea sarcinii si pentru depistarea prezentei sindromului Down. Acesta trebuie sa creasca cu fiecare 48 de ore, insa un nivel scazut arata probabilitate ridicata a sindromului mai sus mentionat.

Cand se face Dublu Test

Analiza de Dublu Test se realizeaza dupa ce a fost efectuata morfologia de trimestru I. Perioada este 11-14 saptamani, insa, in cazul analizei, medicii recomanda realizarea la 12 saptamani si 6 zile. Daca in urma ecografiei si analizei, rezultatele arata o probabilitate crescuta pentru una dintre trisomii, medicul iti poate recomanda o alta metoda, de a confirma sau infirma 100% prezenta anomaliei.  Metoda se numeste Amniocenteza, este invaziva, si consta in extragerea unei cantitati mici de lichid amniotic. Procedura este invaziva si poate provoca avort spontan. De aceea, este de preferat sa o faci doar daca rezultatele ecografiilor si Dublului Test aduc argumente suficient de valide ca fatul sufera de o malformatie genetica. Acuratetea este de peste 99% pentru orice anomalie genetica.

Cum se face Dublu Test

Pentru a putea realiza analiza, va trebui sa te prezinti la laborator cu fisa de calcul prenatal eliberata de medicul care supravegheaza sarcina. Ea contine date clinice despre tine, evolutia sarcinii si date ecografice ale fatului, precum marimea translucentei nucale (grosimea cefei fatului), marimea osului nazal (care este mai mic in cazul trisomiei 21) si lungimea cranio-caudala (anormala in cazul sindromului Edwards). Aceste date sunt corelate cu rezultatele de la beta hCG, PAPP-A si multiplul de mediana (MoM), care reprezinta riscul biochimic de Down la nastere, trisomie 18 si translucenta.

Corelarea PAPP-A si beta hCG poate detecta 63% dintre cazuri, in timp ce combinarea cu translucenta nucala depisteaza 86% dintre cazuri.

Distribuie:

Lasă un răspuns