Dezvoltarea personală include planul fizic, mintal, emoțional și spiritual. Există diverse metode prin care să obții o evoluție pe fiecare dintre aceste patru planuri. De data aceasta, îți arătăm cum poți obține dezvoltare personală pe plan fizic și mental.
Dezvoltare personală pe plan fizic
Planul fizic se referă la corp. Acesta include atenția și grija de a rămâne în formă, sănătoasă și plină de energie. Sănătatea este adeseori interpretată greșit ca fiind doar lipsa bolii. Ea include starea de bine fizic, mental și social. Nivelul energetic pe care îl are corpul are o oarecare influență și asupra celorlalte planuri. Starea fizică te ajută sau te împiedică să evoluezi pe alte planuri.
Pentru a dezvolta planul fizic, este nevoie de o dietă sănătoasă, de respectarea meselor principale, de exerciții fizice și de odihnă. Regimul alimentar trebuie să includă o dietă adecvată și suficientă. De asemenea, implică respectarea celor trei mese principale zilnice. Micul dejun este cea mai importantă masă din zi și trebuie tratat ca atare.
Exercițiile fizice sunt de asemenea un pas important în dezvoltarea pe plan fizic. Corpul îmbătrânește, se uzează pe măsură ce trec anii. Cu timpul, vei obosi mai repede și vei rezista mai puțin la efort. Însă exercițiile fizice regulate te vor ajuta să îți menții corpul în formă și îți va crește rezistența la efort.
Nici odihna nu este de ignorat. Dacă nu dormi suficient, te vei simți complet lipsită de vlagă, iar acest lucru îți va afecta activitățile zilnice. Este nevoie de un somn de minim 6-7 ore pe noapte pentru a dobândi suficientă energie. Dacă poți, este indicat chiar și un somn scurt la amiază.
Dezvoltare personală pe plan mental
Planul mental este poate unul dintre cele mai ușor de dezvoltat planuri. Planul mental include memoria, concentrarea, atenția, viteza de reacție, flexibilitatea, luarea deciziilor și altele.
Dacă pentru dezvoltarea fizică este nevoie de exerciții, și pentru dezvoltarea mentală este nevoie de exerciții. Diversele exerciții îți vor dezvolta creierul și îl vor ține în formă. O persoană care nu își folosește creierul riscă să ajungă la o capacitate cerebrală diminuată, odată cu trecerea timpului. Așadar, este necesar să exersezi, pentru a-ți menține creierul la capacitate ridicată.
Exercițiile pentru creier includ diverse activități cerebrale. De exemplu, atunci când ai de făcut calcule, efectuează-le mental în loc să folosești un calculator. Renunță la GPS și încearcă să ajungi la destinație folosindu-ți gândirea și memoria. De asemenea, șahul este cunoscut ca un joc cerebral, care are efecte benefice asupra activității mentale. Alături de șah, există numeroase alte jocuri care îți pun creierul în mișcare și te ajută să-ți dezvolți latura mentală. Printre ele se numără atât integramele, rebusurile și Sudoku, cât și diverse jocuri pe calculator. Cititul este o altă activitate benefică pentru dezvoltarea mentală. Cititul ajută creierul să lucreze în permanență.
Obține dezvoltare personală pe plan fizic și mental
Pentru obține dezvoltare personală, a evolua ca persoană, este necesar să acorzi o importanță deosebită planului fizic și mental. Un corp sănătos îți va oferi posibilitatea de a te dezvolta și pe celelalte planuri, în timp ce dezvoltarea pe plan mental are și ea un rol important în dezvoltarea personală.