Dezvoltare personală pe plan emoțional și spiritual

Există patru planuri importante atunci când vine vorba de dezvoltarea personală a unei ființe umane. Două dintre planurile de dezvoltare personală se referă la cel pe plan emoțional și cel pe plan spiritual. Așadar, dacă îți dorești să te dezvolți, să evoluezi ca persoană, este important să te ocupi de aceste două aspecte.

Dezvoltare personală pe plan emoțional

Planul emoțional este responsabil cu emoțiile și sentimentele pe care le trăiește un om. Chiar dacă nu te-ai fi gândit la asta, poți modifica modul în care reacționezi la diverse situații din viața de zi cu zi. Ține doar de modul în care îți gestionezi sentimentele și emoțiile ca să reacționezi într-un anumit mod. Zâmbitul, râsul, frustrarea, înjuratul – toate acestea fac parte din reacțiile pe care le poți controla. Alături de inteligența mentală, fiecare om deține inteligență emoțională. Inteligența emoțională îl ajută pe om să își aleagă emoțiile pe care le trăiește, și să le gestioneze.

Ca să te dezvolți pe plan emoțional, este nevoie să trăiești situații care te împlinesc, îți creează emoții pozitive. De exemplu, poți vorbi cu o prietenă, te poți plimba prin parc, sau te poți juca cu copilul tău. O metodă simplă de a crea sentimente pozitive este să asculți muzică motivațională.

Descoperă lucrurile care te fac fericită, care îți produc o stare de bine și o atitudine pozitivă. Uneori, diverse conexiuni din copilărie, amintiri, sau faptul că faci unele lucruri pe care le făceai în trecut te pot ajuta să dezvolți sentimente și emoții pozitive.

Yoga în parc

Dezvoltare personală pe plan spiritual

Unul dintre cele mai dificile planuri de abordat este cel spiritual. Trebuie să înțelegi că planul spiritual se referă la crearea unei conexiuni cu spiritul tău. Spiritul este considerat ca fiind cea mai profundă parte a unui om. Din cauză că acoperim spiritul cu sentimente și raționamente, nu prea reușim să e conectăm cu el.

Există diverse metode care te pot ajuta să te dezvolți pe plan spiritual. Printre acestea se numără meditația, yoga și religia. Tot pentru a evolua pe plan spiritual, este nevoie să îți dezvolți intuiția. Aceasta se referă la abilitatea de a prelucra informații fără un efort. Intuiția este ceea ce numești „a simți” că ești pe calea cea bună. Ceea ce te ajută la dezvoltarea intuiției este experiența. Bazându-te pe experiențe trecute, devii mai bună în dezvoltarea intuiției.

Meditația se poate dovedi un factor important în dezvoltarea spirituală. Practică meditația în fiecare dimineață, timp de 10-20 de minute și vei vedea rezultatele. Yoga este de asemenea recomandată pentru această evoluție spirituală. Fie că o practici singură, sau te înscrii la un curs de yoga, această metodă se va dovedi a fi una benefică.

Dezvoltarea emoțională și spirituală

Pentru a reuși să te dezvolți pe plan emoțional și spiritual, este nevoie să ai un plan bine pus la punct. De asemenea, este necesar să fii conștientă de ceea ce implică dezvoltarea personală pe cele două planuri. Pentru a te orienta și a reuși să pui la punct un plan, poți citi diverse cărți de dezvoltare personală.

Distribuie:

Lasă un răspuns