Ce este dezvoltarea personală și de ce ai nevoie de ea? 

Ce este dezvoltarea personală

Dezvoltarea personală este un subiect dezbătut tot mai des. Probabil și tu ai auzit de nenumărate ori despre acest concept. Însă ce este, până la urmă, dezvoltarea personală? Ea este procesul personal și continuu prin care te schimbi, te îmbunătățești în fiecare zi.

Nimeni nu s-a născut perfect sau învățat, dar cu puțin efort, fiecare om poate dobândi autocunoaștere, noi abilități și comportamente. Acestea te ajută să fii mai împlinită atât în viața personală, cât și în cea profesională. Desigur, fiecare persoană trebuie să știe ce își dorește cu adevărat de la viață și să poată identifica nevoile pe care le are pentru a-și îndeplini dorințele.

Cunoștințele se dobândesc pe parcursul vieții, atât de la părinți, cât și de la școală. Însă alături de acestea, este adeseori nevoie și de dezvoltare personală. Dacă îți dorești să faci ceva, însă ai impresia că nu ai resursele necesare, sau că nu vei reuși, chiar dacă ai încerca, atunci înseamnă că ai nevoie de dezvoltare personală.

Îmbunătățește-ți viața cu ajutorul dezvoltării personale

Cum să identifici ceea ce ai nevoie

În primul rând, este esențial să conștientizezi că ai nevoie de ceva în plus. După aceea, trebuie să definești exact ceea ce ai nevoie sau îți dorești să îmbunătățești. De exemplu, poate nu știi cum să îți stabilești obiectivele, sau poate imaginea ta despre tine nu este tocmai bună, poate ai probleme de comunicare. Așadar, este important să știi exact care este domeniul în care îți dorești să te dezvolți, abia apoi vei putea face schimbări.

Tehnicile de Programare Neuro-Lingvistică

Există diverse modalități prin care îți poți îmbunătăți calitatea vieții, sănătatea, cariera, relațiile și nivelul de spiritualitate. Aceste modalități includ lectura diverselor cărți de specialitate, participarea la cursuri sau sesiuni de coaching, participarea la evenimente sau întâlniri care au ca subiect domeniul de interes vizat.

Una dintre modalitățile la care poți apela este reprezentată de tehnicile de programare neuro-lingvistică (NLP). Acestea te ajută în procesul de schimbare, prin diverse moduri:

  • Îți oferă o direcție clară, prin stabilirea de obiective, pornind de la ceea ce ai în prezent și ceea ce îți dorești să obții.
  • Te ajută să faci decizii bune, ascultându-ți intuiția.
  • Te învață cum să trăiești inteligent, gestionându-ți emoțiile și comunicând eficient.

Desigur, tehnicile NLP nu sunt singurele la care poți apela, ci există și alte posibilități de dezvoltare. Important este să alegi soluția care te va ajuta să evoluezi. Este recomandat să îți dezvolți competențe pe care le poți utiliza în orice situație. Ca să te dezvolți, este necesar să schimbi anumite obiceiuri și să te deschizi către o nouă perspectivă.

Este necesar să ieși din zona de confort, să conștientizezi că nu este suficient cât știi. Așa cum și lumea este în continuă schimbare, și tu trebuie să te schimbi pentru a reuși să ții pasul.

Concluzie

Cu ajutorul dezvoltării personale, vei reuși să acumulezi noi cunoștințe și să îți extinzi propria hartă mentală. Astfel, vei fi întotdeauna pregătită pentru situațiile noi pe care le vei întâlni în viața personală, profesională, sau cea a relațiilor sociale. Vei fi mult mai atentă la interiorul tău, vei conștientiza mai ușor care sunt acele lucruri care te limitează. Vei înțelege cum poți comunica mai eficient și vei descoperi noi moduri de a trăi.

Prin dezvoltare personală, vei reuși să simți conexiunea cu Universul și cu oamenii din jur, și vei deveni mai conștientă de noțiunea de timp, astfel că vei reuși să descoperi cum să petreci timp de calitate.

Distribuie:

Lasă un răspuns